sobota, 28 września 2013
Zupa ze świeżych grzybów
Najbardziej popularnej jesiennej zupy nie mogło zabraknąć i u nas. Prosta i bardzo klasyczna zupa z świeżych grzybów podawana tradycyjnie z śmietanką i pietruszką nie potrzebuje dodatkowego komentarza. Polecam każdemu.
Składniki:
- pół kilograma grzybów
- cebula
- czosnek
- włoszczyzna
- 1 l bulionu
- sól, pieprz
- śmietanka 18%
- pietruszka
Przygotowanie:
1. Grzyby czyścimy dokładnie myjemy, mocząc w wodzie. Następnie kroimy na większe kawałki pamiętając o tym, że skurczą się podczas smażenia i gotowania.
2. Cebulę i czosnek wg uznania jeżeli chodzi o ilość kroimy w małą kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, czosnek, grzyby i obsmażamy ok 3-4 min.
4. Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka zalewamy litrem bulionu, ja dodałam dla wzbogacenia smaku pokrojoną w talarki włoszczyznę.
5. Całość gotujemy ok. 1 godziny ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Na sam koniec dodajemy śmietanę.
7. Dekorujemy pietruszką, podajemy samą albo z makaronem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna! Bardzo lubię taką zupę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj moja mam zrobiła bardzo podobną, z makaronem. Pyszności!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com
wygląda świetnie ! :)
OdpowiedzUsuń