HRS

sobota, 28 września 2013

Zupa ze świeżych grzybów



Najbardziej popularnej jesiennej zupy nie mogło zabraknąć i u nas. Prosta i bardzo klasyczna zupa z świeżych grzybów podawana tradycyjnie z śmietanką i pietruszką nie potrzebuje dodatkowego komentarza. Polecam każdemu.










Składniki:

- pół kilograma grzybów
- cebula
- czosnek
- włoszczyzna
- 1 l bulionu
- sól, pieprz
- śmietanka 18%
- pietruszka



Przygotowanie:



1. Grzyby czyścimy dokładnie myjemy, mocząc w wodzie. Następnie kroimy na większe kawałki pamiętając o tym, że skurczą się podczas smażenia i gotowania.
2. Cebulę i czosnek wg uznania jeżeli chodzi o ilość kroimy w małą kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, czosnek, grzyby i obsmażamy ok 3-4 min.


4. Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka zalewamy litrem bulionu, ja dodałam dla wzbogacenia smaku pokrojoną w talarki włoszczyznę.
5. Całość gotujemy ok. 1 godziny ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Na sam koniec dodajemy śmietanę.
7. Dekorujemy pietruszką, podajemy samą albo z makaronem.









SMACZNEGO !!!! 



3 komentarze:

  1. Pyszna! Bardzo lubię taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj moja mam zrobiła bardzo podobną, z makaronem. Pyszności!

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...