HRS

niedziela, 20 października 2013

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami czas upiec :) Muszę Wam powiedzieć, iż absolutnie nie mam ręki do ciast... Jedyne które wychodzi mi perfekcyjnie to tarta. A ponieważ jestem bardzo uparta spróbowałam zrobić najbardziej klasyczną wersję z tymi wdzięcznymi owocami. Wyszło bardzo dobre :) co prawda część śliwek opadła mi do środka, ale nie miało to jakiegoś znaczenia.





Składniki:

- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka esencji waniliowej
- pół kg śliwek
- cynamon
- 2 łyżki proszku do pieczenia




Przygotowanie:


1. Śliwki do ciasta myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na pół.
2. Margarynę w temperaturze pokojowej wrzucamy do miski i miksujemy razem z cukrem na wysokich obrotach ok. 3 min. 
3. Następnie wbijamy 2 jajka w odstępach ok. 1 min. i wlewamy łyżkę esencji waniliowej
4. Na sam koniec dodajemy 2 szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia.



5. Ciasto powinno wyjść dość gęste. 
6. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto i układamy śliwki.



7. W szklance mieszamy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę cynamonu następnie rozsypujemy na śliwki.
8. Nastawiamy piekarnik na opcję góra/dół do 180 stopni i pieczemy ok godziny.
9. Całość dekorujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.









SMACZNEGO






2 komentarze:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...