HRS

piątek, 25 października 2013

Czekośliwka - czyli powidła śliwkowe z czekoladą

Kolejny przepis na przepyszne przetwory. Tym razem powiązany trochę z powidłami śliwkowymi, bo w początkowej fazie przygotowuje się ją bardzo podobnie. Mianowicie, umyte i bez pestek śliwki smażymy przez ok. 4-5 godzin, aż puszczą wodę i zgęstnieją. Potem dopiero dodajemy resztę składników. Zapraszam na czekośliwkę.








Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 350 g cukru
- 8 kostek czekolady mlecznej
- 5 łyżek kakao









Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy do garnka. Smażymy do czasu puszczenia wody na mocnym ogniu (ok.20 minut).
2. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok 4-5 godzin co jakiś czas mieszając, aby śliwki się nam nie przypaliły.
3. Dodajemy cukier, kakao, czekoladę mleczną i dokładnie mieszamy. Całość zostawiamy jeszcze na wolnym ogniu przez ok 40 minut.
4. Czeko-śliwkę blendujemy i wrzącą przekładamy do słoików.

S M A C Z N E G O ! ! !

Uwaga: Smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy smaki się przegryzą

2 komentarze:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...