HRS

piątek, 11 kwietnia 2014

Carpaccio z buraków

Carpaccio kojarzy nam się bardziej z pysznym, doskonałej jakości mięskiem. Okazuje się, że może je stworzyć także z buraków. Pierwszy raz zobaczyłem przepis u kuzynki na blogu i jakoś od tamtej pory bardzo często przewijał mi się ten przepis na różnych blogach. Stwierdziłem, że czas spróbować samemu. Jakoś zachwytów u mnie nie było, ale zawsze to coś nowego.







Składniki:
- 2 średnie buraki
- roszponka
- ser feta
- 6 łyżek oliwy
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku





Przygotowanie:


1. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, przez około 40 minut, obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

2. W międzyczasie robimy dressing: wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej konsystencji  i odstawiamy na 15 minut.

3. Na talerzu układamy plastry buraka, w środkowej części talerza roszponkę, posypujemy rozdrobnionym serem feta i polewamy dressingiem.
S M A C Z N E G O ! ! !  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...