Carpaccio kojarzy nam się bardziej z pysznym, doskonałej jakości mięskiem. Okazuje się, że może je stworzyć także z buraków. Pierwszy raz zobaczyłem przepis u kuzynki na blogu i jakoś od tamtej pory bardzo często przewijał mi się ten przepis na różnych blogach. Stwierdziłem, że czas spróbować samemu. Jakoś zachwytów u mnie nie było, ale zawsze to coś nowego.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- roszponka
- ser feta
- 6 łyżek oliwy
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Składniki:
- 2 średnie buraki
- roszponka
- ser feta
- 6 łyżek oliwy
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, przez około 40 minut, obieramy
i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
2. W międzyczasie robimy dressing: wszystkie składniki
mieszamy do powstania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 15 minut.
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń