HRS

środa, 2 kwietnia 2014

Zupa kalafiorowa

Za oknem piękna wiosna, kwitną kwiaty, drzewa, słońce świecie więc i nasz organizm zaczyna domagać się nowalijek. W sklepach i na targach co raz więcej świeżych i młodych warzyw, więc i na blogu nie mogło zabraknąć zupki ze świeżego kalafiora.









Składniki:
- 1 średni świeży kalafior
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 szyja z indyka
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- mąka i masło do zasmażki




Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy jak na rosół.
2. W międzyczasie obieramy warzywa i drobno kroimy.
3. Kiedy zszumujemy wywar z mięsa dodajemy warzywa bez ziemniaków i kalafiora.
4. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Całość na małym ogniu gotujemy ok 1,5 godz.
5. W oczekiwaniu na wywar możemy przygotować ziemniaki - obrać i pokroić w drobną kosteczkę, oraz z kalafiora zrobić mniejsze różyczki.
6. Po ok 1,5 godz wyjmujemy mięso z wywaru, dodajemy ziemniaki i gotujemy do zmięknięcia ich.
7. Na koniec dodajemy kalafiora, aby nam się nie rozgotował.
8. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i robimy zasmażkę I stopnia. Dolewamy do naszej zupy. Całość zaprawiamy delikatne śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...