HRS

sobota, 10 maja 2014

Schabowy z młodą zasmażaną kapustką i młodymi ziemniaczkami

"Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty!(...)" a wraz z tobą pełno świeżych warzyw i owoców. Jak zobaczyłem dziś w sklepie młodą kapustę, młode ziemniaki to zabrakło mi tylko schabowego do kompletu i fantastyczny obiad gotowy!
Tak też zrobiłem. Przepis na kapustkę jest mojej babci i jest to najlepsza kapusta jaką w życiu jadłem! To w sumie dla niej powstaje ten post a nie dla zwykłego schabowego, którego każdy potrafi zrobić.














Składniki:
- 1 kotlet schabowy
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, vegeta
- ocet
- cukier
- koperek
- młode ziemniaki
- olej do smażenia 




 Przygotowanie:
1. Kapustę szatkujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę.
2. Na oleju podsmażamy cebulkę, aby się zarumieniła, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość solimy i na małym ogniu podsmażamy. Następnie dodajemy pieprzu, vegety i odrobinę cukru do smaku. Kiedy kapusta będzie miękka przekładamy ją do miski i odstawiamy pod przykrycie, najlepiej koc albo kołdra na jakieś 2 godziny.
3. Po tym czasie podgrzewamy i wykańczamy kapustkę, dodajemy przecier, ocet i koperek. Całość mieszamy.
4. Podajemy z kotletem schabowym i ziemniaczkami młodymi.

S M A C Z N E G O ! ! !

8 komentarzy:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...