Szczerze? Sam w życiu nic z tego nie robiłem, a jadłem dynię tylko ze słoika u dziadków.
Obiecałem sobie, że zacznę robić zupy i chyba najwyższy czas.
Mówią, że pierwszy raz boli... To nieprawda! Zupa krem z dyni jest tego najlepszym przykładem. Smaczna, syta, zdrowa i pożywna, a za razem banalna w przygotowaniu.
W związku z tym, że dynia dość duża była, to postaram się coś jeszcze z niej przygotować.
Zupa krem z dyni (porcja na 4 osoby)
Składniki:
0,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 średnie ziemniaki
0,5 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 l bulionu (ja użyłem rosołu)
oliwa z oliwek
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki do posypania
jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Dynię, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek i cebulę.
4. Jeżeli cebula będzie zeszklona dorzucamy dynię i ziemniaki.
5. Całość chwilę dusimy delikatnie podlewając bulionem.
6. Dodajemy curry, imbir i całość dokładnie mieszamy i dusimy z 3-4 minuty.
7. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.
8. Następnie całość miksujemy blenderem na jednolity krem.
9. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
10. Zupę wlewamy na talerz, dodajemy troszkę jogurtu, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i gotowe.
11. Polecam z grzankami, bądź groszkiem ptysiowym.
S M A C Z N E G O ! ! !
Baaardzo lubię krem z dyni. Nie próbowałam nigdy z cebulą i czosnkiem- będę musiała wypróbować.
OdpowiedzUsuńSzczerze to kiedyś miałam okazję próbować zupy z dyni , dlatego też od jakiegoś czasu nosi mnie z zamiarem wypróbowania jej w domu. 3 rzeczy które mnie w niej urzekły to że była: smaczna zdrowa i łatwa w przyrządzeniu.
OdpowiedzUsuńW ten weekend również urządzę kuchenne halloween :)
Ostatnio myślałem żeby zrobić taką zupkę. Dzięki Kamil za przepis :)
OdpowiedzUsuńBartek (LBL).
bardzo dobry przepis ! :)
OdpowiedzUsuń