HRS

środa, 25 września 2013

Devolay

Myśląc o dzieciństwie, na myśl przychodzi mi devolay. Dlaczego? Bo zawsze jak jeździłem z rodzicami do restauracji, to było moje podstawowe danie, które praktycznie zawsze zamawiałem. Teraz od czasu do czasu sam robię na obiad, ale nie zdarza się to często. Czasem robię z serem w środku, ale tym razem tradycyjne z masełkiem i pietruszką.






Składniki:
- piersi z kurczaka (ok. 15 dkg szt.)
- masło
- pietruszka nać
- bułka tarta, mąka, jajko do panierki
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia







Przygotowanie:
1. Piersi myjemy i rozbijamy dość cienko, ale żeby nie podziurawić.
2. Solimy i pieprzymy po obu stronach.
3. Układamy jak na zdjęciu masełko i pietruszkę.
4. Zwijamy mięso, zaginając boki do środka, w rękach formujemy devolaye.
5. Delikatnie moczymy ręce w wodzie i wygładzamy gotowe devolaye. Wkładamy na trochę do lodówki.
6. Przygotowujemy jajko, mąkę i bułkę tartą do panierki.
7. Żeby devolaye były chrupiące i abyśmy mieli pewność, że masełko nie wypłynie, polecam podwójną panierkę (mąka, jajko, bułka, mąka, jajko, bułka)
8. Nagrzewamy tłuszcz we frytkownicy, bądź w głębokim garnku.
9. Kiedy tłuszcz będzie nagrzany, wrzucamy devolaye i co jakiś czas obracając pieczemy ok. 8-10 minut, aż panierka się zarumieni, ale uważajcie aby nie przypalić.


S M A C Z N E G O ! ! !  












4 komentarze:

  1. Jeden devolay= jedna pierś?
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Olu, jeżeli chcesz mieć takiego rozmiaru devolay jak na zdjęciu to jedna pierś ok 15 dkg na 1 devolaya

      Usuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...