HRS

środa, 13 listopada 2013

Muffinki ciasteczkowy potwór

Kto z Was nie oglądał ulicy Sezamkowej? Pamiętacie jeszcze ciasteczkowego potwora?
Kuzynka poprosiła mnie abym zrobił jakieś babeczki, ciasto na urodziny dla dzieci. Szukając pomysłu natknąłem się na takie własnie ciasteczka. Przepis trochę zmodyfikowałem, barwnika się naszukałem, ale warto było dla uśmiechu na twarzach dzieci. Babeczki troszkę czasochłonne, co nie znaczy, że trudno się je robi.
UWAGA! BABECZKI BIORĄ UDZIAŁ W KONKURSIE GDZIE MOŻNA WYGRAĆ WARSZTATY FOTO. JEŻELI CHOĆ TROCHĘ SIĘ WAM PODOBAJĄ TO PROSIMY O GŁOS. OSTATECZNY TERMIN ODDANIA GŁOSU TO 17.11.2013 WIĘC MAŁO ZOSTAŁO CZASU!
http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/41



Składniki:
Babeczki (12 szt)
1 jajko (L)
1 szklana mleka
2 łyżki kakao
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
0,5 szklanki czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Futro:
100 g wiórków kokosowych
ok. 2 łyżek barwnika niebieskiego w żelu

Krem maślany na bezie szwajcarskiej:
345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
4 białka
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
kilka kropli barwnika niebieskiego

Dodatkowo:
Marcepan
Ciasteczka oreo


Przygotowanie:
Babeczki:
1. W misce łączymy wszystkie suche składniki.
2. Za pomocą miksera mieszamy wszystkie mokre składniki.
3. Połączyć suche i mokre składniki i dokładnie wymieszać łyżką.
4. Nałożyć ciasto do papilotek/foremek i piec przez 15 min w temp. 180.
5. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Futro:
1. Do woreczka wrzucamy wiórki kokosowe i
dodajemy barwnik. Zawiązujemy woreczek i potrząsając mieszamy całość, bo połączenia barwnika z wiórkami.

Krem:
1. Białka umieszczamy w miseczce, dodajemy sól i cukier.
2. Ustawiamy miskę w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy trzepaczką, do momentu aż cukier się całkowicie nie rozpuści. (można sprawdzić to, biorąc białka między palce i jeżeli rozcierając nie czujemy cukru - wszystko jest ok)
3. Przy pomocy miksera ubijamy białka przez ok 10 minut, aż beza będzie bardzo puszysta i ostygnie.
4. Dodajemy po kawałeczku masło i całość razem mieszamy (po jakimś czasie, będziecie mieć wrażenie, że się zważyło, ale to znak, że za chwilę krem będzie gotowy).
5. Do gęstego kremu dodajemy kilka kropel barwnika i gotowe.




Ciasteczkowy potwór:
1. Na babeczki przy pomocy noża nakładamy krem.
2. Babeczkę z kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych.
3. Nacinamy, tworząc usta i wkładamy ciasteczka.
4. Oczy robimy z marcepanu, a gałki oczne ja zrobiłem, dodając do marcepanu trochę kakao.

S M A C Z N E G O ! ! ! 










9 komentarzy:

  1. Są czasochłonne, ale dzieciom sprawiają niezłą frajdę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. są niesamowiteee, najciekawszy przepis na muffinki jaki spotkałem od dawna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, naprawdę miło słyszeć takie słowa :)

      Usuń
  3. a czy ta poł szklanki czekolady dodajemy do suchych czy mokrych skladników? dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy na samym końcu i mieszamy kawałki czekolady, ewentualnie jak już mamy podzielone w foremce to wciskamy w każdą babeczkę kilka kawałków czekolady ;)

      Usuń
  4. przy pieczeniu nic sie nie stanie? ta czekolada pewnie sie w srodku rozpusci :) dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, czekolada się rozpuści w środku:)

      Usuń
  5. mam pytanie czy ten krem powinien po pewnym czasie zrobic sie bardziej twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po pewnym czasie od mieszania zrobi się tak jakby zważony, ale po jeszcze chwili dłużej powinien być kremowy i raczej nie powinien być twardy

      Usuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...