HRS

środa, 27 listopada 2013

Papryka marynowana

Jesień to taki okres, że w każdym domu robi się różne przetwory, a to grzyby, a to właśnie papryka, a to powidła i cała masa różnych innych rzeczy. Ponieważ teraz papryka jest bardzo tania w sklepach, można sobie zamarynować kilka słoików i podczas zimy urozmaicić chociażby smak kanapek. Przepis bardzo prosty, a papryka ze słoika jest lepsza niż świeża jak dla mnie.
Inspiracją był przepis z gazety "moje smaki życia"



Składniki:
- 2 kg papryki
- 1500 ml wody
- 300 ml octu spirytusowego 10%
- 120 g cukru
- 1 łyżka soli
- liście laurowe (po 1 do słoika)
- po 2 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego do każdego słoika
- 4 ząbki czosnku
- po 0,5 łyżki oleju do każdego słoika



Przygotowanie:
1. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne.
2. Kroimy paprykę na mniejsze części i układamy ściśle w słoikach.
3. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i sól.
4. Całość zagotowujemy.
5. Do każdego słoika wkładamy kilka plastrów czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz po liściu laurowym.
6. Słoiki zalewamy marynatą i na wierzch każdego wlewamy 0,5 łyżki oleju.
7. Pasteryzujemy ok. 10 minut w gotującej się wodzie.
S M A C Z N E G O ! ! !

3 komentarze:

  1. Uwielbiam smak marynowanej papryki, mogę ją zajadać na okrągło i bez dodatków :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też taką robię, świetna do sałatek:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...