Bardzo często kupuję całe opakowanie pieczarek, nawet kiedy potrzebuję tylko kilka sztuk, a co z resztą? Zazwyczaj niestety się psuły. Tym razem nie chciałem do tego dopuścić, więc wpadłem na pomysł aby zrobić na szybko krem z pieczarek. Kawałek kurczaka miałem, włoszczyznę mrożoną również więc zabrałem się do roboty. Krem ten nie jest jakiś super ekstra, ale jest dobrym pomysłem na wykorzystanie pieczarek.
Składniki:
- ok. 30 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 l bulionu drobiowego
- jogurt naturalny bądź śmietana
- włoszczyzna świeża bądź mrożona
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
2. Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
3. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę i podgrzewamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Czekamy aż woda wyparuje i podlewamy jeszcze olejem, aby nabrały złocistego koloru.
5. Wrzucamy tak przygotowane pieczarki do wywaru
6. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut.
7. Przy pomocy blendera wszystko przerabiamy na pakę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8. Krem można podawać z grzankami i zabielony śmietaną, bądź w wersji light - jogurtem naturalnym.
Składniki:
- ok. 30 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 l bulionu drobiowego
- jogurt naturalny bądź śmietana
- włoszczyzna świeża bądź mrożona
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
2. Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
3. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę i podgrzewamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Czekamy aż woda wyparuje i podlewamy jeszcze olejem, aby nabrały złocistego koloru.
5. Wrzucamy tak przygotowane pieczarki do wywaru
6. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut.
7. Przy pomocy blendera wszystko przerabiamy na pakę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8. Krem można podawać z grzankami i zabielony śmietaną, bądź w wersji light - jogurtem naturalnym.
S M A C Z N E G O ! ! !
tez taki przyrządzam w domu:D
OdpowiedzUsuńnie wygląda apetycznie...
OdpowiedzUsuńAle za to dość smaczny :)
UsuńInspirujący blog oraz fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog to naprawdę fajny blog :)
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńNo i teraz wiem co zrobić z pieczarkami, które mi zostały.
OdpowiedzUsuń