HRS

poniedziałek, 17 lutego 2014

Krem z pieczarek

Bardzo często kupuję całe opakowanie pieczarek, nawet kiedy potrzebuję tylko kilka sztuk, a co z resztą? Zazwyczaj niestety się psuły. Tym razem nie chciałem do tego dopuścić, więc wpadłem na pomysł aby zrobić na szybko krem z pieczarek. Kawałek kurczaka miałem, włoszczyznę mrożoną również więc zabrałem się do roboty. Krem ten nie jest jakiś super ekstra, ale jest dobrym pomysłem na wykorzystanie pieczarek.






Składniki:
- ok. 30 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 l bulionu drobiowego
- jogurt naturalny bądź śmietana
- włoszczyzna świeża bądź mrożona
- sól, pieprz










Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
2. Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
3. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę i podgrzewamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Czekamy aż woda wyparuje i podlewamy jeszcze olejem, aby nabrały złocistego koloru.
5. Wrzucamy tak przygotowane pieczarki do wywaru
6. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut.
7. Przy pomocy blendera wszystko przerabiamy na pakę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8. Krem można podawać z grzankami i zabielony śmietaną, bądź w wersji light - jogurtem naturalnym.

S M A C Z N E G O ! ! !


3 komentarze:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...