Powoli zbliża się tłusty czwartek, więc zacznie się poszukiwanie przepisów. Ja dostałem ostatnio zaproszenie na obiad do znajomych, więc stwierdziłem, że przygotuję coś na deser. Wszystkie składniki miałem pod ręką, więc zabrałem się za tworzenie donatów amerykańskich. W sumie bardzo mało roboty, tylko trochę czasu do wyrośnięcia ciasta, a jaki pyszny deser można wykonać i zastąpić pączki takimi donatami.
Polewa to biała i mleczna czekolada, ale przyznacie, że wyglądają bardzo apetycznie..
Składniki:
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 0,5 szk letniego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 dag masła stopionego
- jajko
- cukier wanilinowy
- olej do smażenia
Polewa:
- czekolada mleczna i biała
- trochę masła i mleka
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, wody, mleka i jednej łyżki cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. W międzyczasie topimy i studzimy masło.
3. Po 10 minutach dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, pozostałe 2 łyżki cukru pudru oraz masło.
4. Mieszamy wszystko i zagniatamy ciasto. Następnie ponownie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie.
Stolnicę obsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm.
6. Przy pomocy szklanki wykrawamy duże kółka i następnie kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawamy mniejsze kółka w środku.
7. Tak przygotowane donaty przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
8. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego donaty. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
9. Wyciągamy i kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Kiedy donaty ostygną, przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę mlecznej czekolady, dodajemy łyżeczkę masła i na oko mleka. W takiej polewie maczamy donaty i posypujemy kolorową posypką. Podobnie z białą czekoladą postępujemy.
Polewa to biała i mleczna czekolada, ale przyznacie, że wyglądają bardzo apetycznie..
Składniki:
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 0,5 szk letniego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 dag masła stopionego
- jajko
- cukier wanilinowy
- olej do smażenia
Polewa:
- czekolada mleczna i biała
- trochę masła i mleka
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, wody, mleka i jednej łyżki cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. W międzyczasie topimy i studzimy masło.
3. Po 10 minutach dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, pozostałe 2 łyżki cukru pudru oraz masło.
4. Mieszamy wszystko i zagniatamy ciasto. Następnie ponownie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie.
Stolnicę obsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm.
6. Przy pomocy szklanki wykrawamy duże kółka i następnie kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawamy mniejsze kółka w środku.
7. Tak przygotowane donaty przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
8. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego donaty. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
9. Wyciągamy i kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Kiedy donaty ostygną, przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę mlecznej czekolady, dodajemy łyżeczkę masła i na oko mleka. W takiej polewie maczamy donaty i posypujemy kolorową posypką. Podobnie z białą czekoladą postępujemy.
S M A C Z N E G O ! ! !
yummy :)))
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, też tak uważam;)
Usuńoh..pszepyszne... ;-)
OdpowiedzUsuńSzczególnie jak są świeże :)
UsuńSą po prostu czaderskie! Z tą posypką istne amerykany :D
OdpowiedzUsuńMmmm... Wyglądają super. Koniecznie muszę je zrobić, a przepis dodaję do ulubionych. Pozdr.
OdpowiedzUsuńA dziękuję i czekam na zdjęcie zrobionych przez Ciebie ;)
UsuńPączki wyszły przepyszne. Zrobiłam z większej ilości mąki i świeżych drożdży i na pewno będę wracać do tego przepisy. Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńNie mogę dodać zdjęcia, więc dodaję link: http://www.jakpomasle.pl/kuchnia/przepis-na-paczki-z-dziurka/
Piękne Ci wyszły:) Pozdrawiam
UsuńJa również jestem wielkim fanem wszystkiego co ma w sobie słodycz. Bardzo często uwielbiam najróżniejsze wypieki oraz desery. Ostatnim sukcesem było przygotowanie ciasta czekoladowego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które jakby nie było przypadło do gustu całej mojej rodzinie. Moim zdaniem uważam, że podstawowy składnik czyli wysokiej jakości czekolada ma największy wpływ na efekt końcowy takiego deseru.
OdpowiedzUsuń