HRS

środa, 19 lutego 2014

Pieczony udziec indyka w chrzanie

Bardzo lubię mięso z indyka. Nie wyobrażam sobie np. rosołu bez dodatku kawałka indyka. Tym razem na jednym z obserwowanych blogów (stolik w kropki!) pojawił się przepis na udziec indyka w chrzanie. Początkowo chciałem spożytkować ten przepis jako mięso na obiad, ale ostatecznie wybrałem opcję jako domowa wędlina, bo dość już mam kupnych, tak samo smakujących wędlin ze sklepów. W oryginalnym przepisie autorka proponuje, aby nie solić mięsa, bo chrzan sam w sobie nadaje mu smak, ja jednak troszeczkę posoliłem indyka i było pysznie.










Składniki:
- 0,5 kg udziec z indyka
- 80 g chrzanu tartego
- 5 łyżek majeranku
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek
- szczypta soli


Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, solimy.
2. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy chrzan z majerankiem i oliwą.
3. Nacieramy marynatą udziec i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego naszego indyka.
5. Pieczemy całość przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie mamy pyszną domową wędlinę gotową.

Tak jak pisałem na początku, można użyć tego przepisu jako pomysł na obiad, bądź jako domową wędlinę, bo ze świeżym pieczywem i masełkiem smakuje rewelacyjnie!

S M A C Z N E G O ! ! ! 



4 komentarze:

  1. ciekawa propozycja, inna niż moja, następnym razem wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zawijacie udziec i obsmażacie przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawijamy i nie obsmażamy. Prosto do piekarnika

      Usuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...