HRS

poniedziałek, 3 lutego 2014

Penne z sosem pomidorowym i oliwkami

Ostatnio bardzo włosko się zrobiło na blogu, bo była pizza, teraz makaron penne z sosem pomidorowym i oliwkami, który w sumie został mi od pizzy, a szkoda aby się zmarnował. Wzbogaciłem tylko jego smak zieloną pietruszką, dodałem oliwki i danie gotowe.







Składniki:
- makaron penne
- Pomidory PANCRAZIO pelati 400g
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pietruszka zielona
- bazylia świeża, oregano, sól, pieprz
 - oliwki zielone
- parmezan lub inny ser do posypania




Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. W garnuszku podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i puszkę pomidorów pelati. Całość gotujemy do zredukowania ok. 1/3 sosu. Na koniec dodajemy świeżą bazylię, pokrojone oliwki, zieloną pietruszkę, oregano i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
4. Kiedy makaron będzie już al dente odlewamy wodę i wrzucamy na kilka chwil do sosu, aby ładnie składniki się połączyły. Dekorujemy świeżą bazylią, posypujemy parmezanem i podajemy.
S M A C Z N E G O ! ! ! 


2 komentarze:

  1. Fajnie się prezentuje, muszę wypróbować kiedyś twój przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, podoba mi się. Trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...