HRS

poniedziałek, 19 listopada 2012

Pampuchy z sosem waniliowym


Pampuchy już raz pojawiły się na blogu. Wtedy były z sosem truskawkowym. Tym razem w wersji znanej np. z Austrii. Kto był na nartach w tym kraju i jadł takiego pampucha z sosem waniliowym to wie o czym mowa.
Do sosu swojska marmolada i można się rozpłynąć!






Składniki:

Pampuchy - tutaj przepis

Sos waniliowy (źródło):
3 żółtka
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe cukru waniliowego (2 opakowania po 9 g)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 strąk wanilii 450 ml mleka


 Przygotowanie:
1. Pampuchy robimy z przepisu -  tutaj przepis.
2. Kroimy laskę wanilii wzdłuż i przy pomocy noża zbieramy ziarenka.
3. Do garnka wrzucamy żółtka, cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną.
4. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę przy pomocy miksera.
5. Wlewały do całości mleko, dodajemy laskę wanilii wcześniej rozkrojoną i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
6. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy. Kiedy będzie zbyt gęsty można dodać mleka.
7. Pampuchy wykładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy trochę marmolady i przepyszne danie jest gotowe.

S M A C Z N E G O ! ! ! 


3 komentarze:

  1. Przypominają mi dzieciństwo i babcię Tosię. Pampuchy z truskawkami w jej wykonaniu to było mistrzostwo, Twoje również wyglądają pysznie! Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/11/jabka-z-raju-pod-beretem.html?showComment=1354563143229#c4033200204873070933

    OdpowiedzUsuń
  2. A moze tak zamiast podrabianego cukru tzw. waniliowego (a właściwie wanilinowego)dodać prawdziwej wanilii. Pewnie będzie pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...