Kawoholiczka tak można śmiało o mnie powiedzieć. Chciałabym Wam pokazać jak zrobić moją ulubioną kawę latte macchiato bez ekspresu. Jedynym warunkiem jest zakup spieniacza do mleka który w Ikei kosztuje ok. 6 zł.
Aaaaa i pamiętajcie o dwóch rzeczach, aby latte macchiato wyszło:
* kawa musi być cieplejsza niż mleko
* kawę musimy wlewać powolutku po ściance szklanki – jeśli zrobimy to zbyt szybko kawa wymiesza się z mlekiem i wyjdzie nam cappuccino :)
Składniki:
- 1/4 szklanki mleka 3,2 %
- 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
1.Mleko podgrzewamy w garnuszku, musi być ono mocno gorące, ale nie wrzące,dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego.
2. Ubijamy mleko za pomocą spieniacza zauważymy, że natychmiast zwiększy dwukrotnie objętość i pojawi się bardzo gęsta i dość sztywna piana.
3. Z kawy przygotujemy mocne espresso.
4. Przelewamy mleko do wysokiej szklanki.
5. Kawę możemy wlać na 2 sposoby. Pierwszy delikatnie po ściance szklanki. Drugi za pomocą dowolnego naczynia z dzióbkiem na sam środek wolnym strumieniem. Im mocniejsza kawa tym bardziej wyraźne warstwy.
6. Dekorujemy wg uznania.
Aaaaa i pamiętajcie o dwóch rzeczach, aby latte macchiato wyszło:
* kawa musi być cieplejsza niż mleko
* kawę musimy wlewać powolutku po ściance szklanki – jeśli zrobimy to zbyt szybko kawa wymiesza się z mlekiem i wyjdzie nam cappuccino :)
Składniki:
- 1/4 szklanki mleka 3,2 %
- 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
1.Mleko podgrzewamy w garnuszku, musi być ono mocno gorące, ale nie wrzące,dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego.
2. Ubijamy mleko za pomocą spieniacza zauważymy, że natychmiast zwiększy dwukrotnie objętość i pojawi się bardzo gęsta i dość sztywna piana.
3. Z kawy przygotujemy mocne espresso.
4. Przelewamy mleko do wysokiej szklanki.
5. Kawę możemy wlać na 2 sposoby. Pierwszy delikatnie po ściance szklanki. Drugi za pomocą dowolnego naczynia z dzióbkiem na sam środek wolnym strumieniem. Im mocniejsza kawa tym bardziej wyraźne warstwy.
6. Dekorujemy wg uznania.
S M A C Z N E G O ! ! !
świetny pomysł:)nie myślałam, że to takie proste do zrobienia w domowych warunkach:)
OdpowiedzUsuńa jednak banalnie proste :)
UsuńWyglada przepysznie! Zapraszam do mnie, nominowalam Cie do Liebster Award! pozdrawiam serdecznie)
OdpowiedzUsuńhttp://miacucina-sofieta.blogspot.it/2013/07/moje-nominacje-do-liebster-award.html
Pyszne! Na pewno taką zrobię zaraz po obiadku:)
OdpowiedzUsuńjaka z Ciebie kawoholiczka skoro pijasz rozpuszczalną. Fuj
OdpowiedzUsuń:) nie jestem Baristą. A kawę lubię dosłownie każdą o każdej porze dnia a o gustach i smakach raczej się nie dyskutuje. Pozdrawiam
UsuńCukier wanilinowy, jaki widnieje na zdjęciu nie ma nic wspólnego z cukrem waniliowym, jaki wymieniony jest wśród składników. Cukier wanilinowy nie powstaje z prawdziwej wanilii i nie ma z nią absolutnie nic wspólnego. On powstaje z celulozy. Takie podstawy warto wiedzieć pisząc bloga o kulinariach.
OdpowiedzUsuńDoskonale potrafimy rozróżnić cukier waniliNowy od cukru waniliowego:) Dziękujemy za miły komentarz Anonimie :) Pozdrawiamy
UsuńNie wiem skąd tyle negatywnych komentarzy. Aniu właśnie zrobiłam mojemu mężowi Twoją kawę pierwsze pytanie: " kupiłaś ekspres??!!!! " więc porządnie go zaskoczyło kiedy powiedziałam że to przepis z bloga kulinarnego. Chętnie będę tu zaglądać. Pozdrawiam i powodzenia Monika Kot.
OdpowiedzUsuńA mi po zrobieniu kawy gorna pianka prawie nie wyszla :(
OdpowiedzUsuńa dosyc dlugo bylo mleko spieniane. Jakis pomysł?
Na gorna warstwe trzeba zawsze zostawic nieco spienionego mleka i udekorowac platkami z czekolady jesli sie chce
OdpowiedzUsuńNieco spozniona podpowiedz ale zapewna przydatna
Spróbowałem ostatnio taką kawę zrobić i rzeczywiście smak bardzo przekonywujący, jednak mam wrażenie, że czegoś w niej brakuje :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCaffe latte jest jedną z moich ulubionych kaw, którą często przygotowuję sobie w domu jako deser. Oprócz takiej kawy bardzo smakuje mi też kawa świeżo mielona, przygotowana metodą przelewową. Przyrządzam ją w specjalnym dzbanku, który nabyłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Przygotowanie kawy w taki sposób sprawia, że jest ona bardzo delikatna i ma wyrazisty smak. Polecam ją każdemu miłośnikowi kawy. Mi ona bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńPijemy kawę to warto o niej wiedzieć jak najwięcej. Ja piłam kaw bardzo wiele, ma ona pozytywne skutki na nasz organizm(jak poszerzenie naczyń krwionośnych) jak i negatywne(wypłukiwanie białka). Dużo dał mi ten artkuł https://info4serwis.pl/kiedy-przestaje-dzialac-kawa-czas-dzialania/ który opisuje ogólne działanie kawy, skutki uboczne jak i oczywiście pozytywne aspekty picia kawy.
OdpowiedzUsuń