Domowa pizza to coś co uwielbiam. Bardzo rzadko robię, ale tym razem nie mogłem się oprzeć. Zainspirowała mnie Iva w kuchni, więc zabrałem się do roboty i zrobiłem pizzę ze szparagami.
Ciasto jest przepyszne, za szparagami nie przepadam jednak się okazało, ale w połączeniu z szynką parmeńską wypadły całkiem nieźle. Podaję oryginalne proporcje na ciasto, ale zdecydowanie można podzielić na pół i wyjdą 3 pizze
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 15 dkg drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru pudru
- 650 ml wody
Sos:
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeża bazylia i oregano
Góra:
- pęczek zielonych szparagów
- pomidorki koktajlowe
- szynka parmeńska
Przygotowanie:
1. Wodę, drożdże i cukier dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min.
2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oliwę i po trochu wyrobione drożdże.
3. Z całości wyrabiamy dokładnie ciasto. Dzielimy ja na mniejsze kulki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
4. Następnie szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałą końcówkę, blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 5 min i po tym czasie wrzucamy do zimnej wody z lodem.
5. Na patelni na oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek.
6. Dodajemy do całości śmietanę 30% i czekamy aż nam trochę zgęstnieje sos. Kiedy to się stanie dodajemy soli, pieprzu, drobno posiekaną bazylię i oregano.
7. Z ciasta robimy spody bo pizzy, można rozwałkować od razu na blaszce do pieczenia.
8. Nastawiamy piekarnik na 230 stopni.
9. Smarujemy spód pizzy przygotowanym sosem, układamy szparagi, pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej.
10. Wkładamy pizzę na ok 10-15 min do piekarnika, aż ciasto się zarumieni. Sprawdzamy spód i jak jest gotowe wyjmujemy.
Ciasto jest przepyszne, za szparagami nie przepadam jednak się okazało, ale w połączeniu z szynką parmeńską wypadły całkiem nieźle. Podaję oryginalne proporcje na ciasto, ale zdecydowanie można podzielić na pół i wyjdą 3 pizze
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 15 dkg drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru pudru
- 650 ml wody
Sos:
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeża bazylia i oregano
Góra:
- pęczek zielonych szparagów
- pomidorki koktajlowe
- szynka parmeńska
Przygotowanie:
1. Wodę, drożdże i cukier dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min.
2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oliwę i po trochu wyrobione drożdże.
3. Z całości wyrabiamy dokładnie ciasto. Dzielimy ja na mniejsze kulki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
4. Następnie szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałą końcówkę, blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 5 min i po tym czasie wrzucamy do zimnej wody z lodem.
5. Na patelni na oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek.
6. Dodajemy do całości śmietanę 30% i czekamy aż nam trochę zgęstnieje sos. Kiedy to się stanie dodajemy soli, pieprzu, drobno posiekaną bazylię i oregano.
7. Z ciasta robimy spody bo pizzy, można rozwałkować od razu na blaszce do pieczenia.
8. Nastawiamy piekarnik na 230 stopni.
9. Smarujemy spód pizzy przygotowanym sosem, układamy szparagi, pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej.
10. Wkładamy pizzę na ok 10-15 min do piekarnika, aż ciasto się zarumieni. Sprawdzamy spód i jak jest gotowe wyjmujemy.
S M A C Z N E G O ! ! !
zabawnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale za to smakuje świetnie :)
Usuń