Niedawno byłem na dorszach. Złowiłem kilka sztuk i z części zrobiłem rybę w occie, która również pojawi się na blogu, a część zamroziłem.
Dziś naszła mnie ochota na pieczonego dorsza. Bardzo smaczny i zdrowy obiad przygotowany w 25 minut.
Składniki:
- filety z dorsza
- cytryna
- pietruszka zielona
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę myjemy i przyprawiamy pieprzem i solą.
2. Na kawałek sreberka układamy 1 filet, smarujemy go oliwą z oliwek.
3. Kładziemy na całość kilka ząbków czosnku, cytrynę oraz pietruszkę zieloną.
4. Sreberko dokładnie zawijamy, aby nam nic ze środka nie wyciekło.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do nagrzanego naszą przygotowaną rybę i pieczemy ok. 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odwijamy sreberko i usuwamy jego nadmiar, chyba, że uda wam się całkowicie pozbyć (skóra się przykleja).
Dziś naszła mnie ochota na pieczonego dorsza. Bardzo smaczny i zdrowy obiad przygotowany w 25 minut.
Składniki:
- filety z dorsza
- cytryna
- pietruszka zielona
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę myjemy i przyprawiamy pieprzem i solą.
2. Na kawałek sreberka układamy 1 filet, smarujemy go oliwą z oliwek.
3. Kładziemy na całość kilka ząbków czosnku, cytrynę oraz pietruszkę zieloną.
4. Sreberko dokładnie zawijamy, aby nam nic ze środka nie wyciekło.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do nagrzanego naszą przygotowaną rybę i pieczemy ok. 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odwijamy sreberko i usuwamy jego nadmiar, chyba, że uda wam się całkowicie pozbyć (skóra się przykleja).
S M A C Z N E G O ! ! !
Takie dania uwielbiam. Prostota i pychota w jednym! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com
Dokładnie tak! To danie jest pyszne
UsuńBardzo lubię dorsze - jedna z moich ulubionych rybek. Zawsze przyrządzałam je w panierce ale ten przepis wygląda bardzo ciekawie tak więc może przyrządzę go na właśnie ten sposób ;)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz to koniecznie nam napisz jak smakował:)
UsuńDzisiaj zrobiłam na obiad :) Pycha.. Dodałam jeszcze koperek ;)
OdpowiedzUsuńJa też żałuję, że akurat nie miałem koperku, ale z pietruszką było też nie najgorzej :)
UsuńWygląda przepysznie :) Koniecznie wypróbuję ten przepis. Zastanawiam się tylko, czy mogę wymienić dorsza na łososia? Moje dzieci jedzą tylko tę rybę z https://www.mowisalmon.pl/ i boję się, że dorsza niestety nie tkną. Jak myślisz?
OdpowiedzUsuń