Ostatnimi czasy pojawił się na blogu przepis na szpinak, jako baza do różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie właśnie tego szpinaku, mianowicie lasagne ze szpinakiem i kurczakiem. Danie bardzo proste, syte i przepyszne.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 kostka sera typu feta
- 2 kostki mozzareli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka
- makaron lasagne
Beszamel:
- 0,5 kostki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak przygotowujemy wg tego przepisu.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kosteczkę i delikatnie solimy. Podsmażamy na patelni, aż się delikatnie zarumieni.
3. Przygotowujemy beszamel:
- masło topimy na rozgrzanej patelni
- dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- kiedy delikatnie zacznie się rumienić, dolewamy powoli zimne mleko
- wsypujemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość dokładnie mieszamy aż zgęstnieje.
4. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Wlewamy trochę beszamelu i równomiernie rozprowadzamy.
5. Kładziemy na to 3 płaty makaronu lasagne (bez gotowania).
6. Następnie makaron smarujemy beszamelem, kładziemy szpinak na to i posypujemy kurczakiem. Na to układamy kolejną warstwę makaronu
7. Na makaron wkładamy sam beszamel i znów kolejna warstwa makaronu. Kolejna warstwa to sam szpinak i kurczak.
8. Ostatnią warstwę tworzy makaron, który smarujemy resztką beszamelu i układamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
10. W tym czasie odstawiamy naszą lasagne, aby smaki się przegryzły. Gdy piekarnik będzie nagrzany wkładamy na ok 40 minut nasze danie.
11. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy.
Uwaga: Lasagne można przygotować bez kurczaka w wersji wegetariańskiej i również będzie smaczna.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 kostka sera typu feta
- 2 kostki mozzareli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka
- makaron lasagne
Beszamel:
- 0,5 kostki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak przygotowujemy wg tego przepisu.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kosteczkę i delikatnie solimy. Podsmażamy na patelni, aż się delikatnie zarumieni.
3. Przygotowujemy beszamel:
- masło topimy na rozgrzanej patelni
- dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- kiedy delikatnie zacznie się rumienić, dolewamy powoli zimne mleko
- wsypujemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość dokładnie mieszamy aż zgęstnieje.
4. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Wlewamy trochę beszamelu i równomiernie rozprowadzamy.
5. Kładziemy na to 3 płaty makaronu lasagne (bez gotowania).
6. Następnie makaron smarujemy beszamelem, kładziemy szpinak na to i posypujemy kurczakiem. Na to układamy kolejną warstwę makaronu
7. Na makaron wkładamy sam beszamel i znów kolejna warstwa makaronu. Kolejna warstwa to sam szpinak i kurczak.
8. Ostatnią warstwę tworzy makaron, który smarujemy resztką beszamelu i układamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
10. W tym czasie odstawiamy naszą lasagne, aby smaki się przegryzły. Gdy piekarnik będzie nagrzany wkładamy na ok 40 minut nasze danie.
11. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy.
Uwaga: Lasagne można przygotować bez kurczaka w wersji wegetariańskiej i również będzie smaczna.
S M A C Z N E G O ! ! !
lubię tę wersje:)
OdpowiedzUsuń