"Gąski gąski do domu...". Ostatnimi dniami zauważyłem bardzo dużą promocję gęsiny. Jest to drób, który jakoś zaginął w polskiej kuchni. Wiele restauracji i wiele osób chce aby gęś powróciła na stoły, stąd wiele głośnych akcji promocyjnych (w PKP Wars ma częstować podróżnych gęsią, restauracje mają akcję "Gęsina na św. Marcina" itp.). Mało kto z nas wie, ale tłuszcz z gęsiny podobno obniża cholesterol i jest najzdrowszym z tłuszczy. W jednym ze sklepów można było bez problemu dostać pierś i nogi z gęsi. Kuchnia lidla, z której już robiłem kilka przepisów, tym razem pokazała również potrawy z gęsi, więc i ja spróbowałem. Dodatkowo w przepisie znajduje się wytrawne wino, a sosy na jego bazie uwielbiam. Podczas pobytu na Zakynthos odwiedziliśmy winiarnię Solomos wines i właśnie prosto z niej mam butelkę pysznego wytrawnego wina, które dodałem do gęsiny.
Składniki:
- 2 nogi z gęsi
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- śmietana 30% (400 ml)
- świeża pietruszka
- 1 cebula
- 0,5 ząbku czosnku
- 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
- 20 g masła
Przygotowanie:
1. Gęsinę myjemy, z kostek nóg należy usunąć ścięgna i pozbyć się chrząstek. Nadmiar skóry zdejmujemy i podsmażamy ją, aby wydobyć tłuszcz.
2. Nogę dzielimy na pół, nacinamy skórę, solimy, pieprzymy. Następnie z wytopionego tłuszczu wyciągamy nadmiar skóry i wrzucamy do niego gęsi. Smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.
3. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę i czosnek.
4. Z garnka wylewamy tłuszcz oraz wyciągamy nogi. W tym samym garnku bez mycia podsmażamy cebulkę i czosnek, następnie ponownie wkładamy nogi z gęsi i całość razem podsmażamy.
5. Do garnka dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina i mieszamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę opakowania śmietany oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min.
6. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, dodajemy resztę śmietany. Wyłączamy ogień, dodajemy jeszcze musztardę, pieprz oraz świeżą pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy.
7. Na talerz wylewamy sos, wykładamy gęsinę i polewamy jeszcze trochę sosem.
Składniki:
- 2 nogi z gęsi
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- śmietana 30% (400 ml)
- świeża pietruszka
- 1 cebula
- 0,5 ząbku czosnku
- 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
- 20 g masła
Przygotowanie:
1. Gęsinę myjemy, z kostek nóg należy usunąć ścięgna i pozbyć się chrząstek. Nadmiar skóry zdejmujemy i podsmażamy ją, aby wydobyć tłuszcz.
2. Nogę dzielimy na pół, nacinamy skórę, solimy, pieprzymy. Następnie z wytopionego tłuszczu wyciągamy nadmiar skóry i wrzucamy do niego gęsi. Smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.
3. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę i czosnek.
4. Z garnka wylewamy tłuszcz oraz wyciągamy nogi. W tym samym garnku bez mycia podsmażamy cebulkę i czosnek, następnie ponownie wkładamy nogi z gęsi i całość razem podsmażamy.
5. Do garnka dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina i mieszamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę opakowania śmietany oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min.
6. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, dodajemy resztę śmietany. Wyłączamy ogień, dodajemy jeszcze musztardę, pieprz oraz świeżą pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy.
7. Na talerz wylewamy sos, wykładamy gęsinę i polewamy jeszcze trochę sosem.
S M A C Z N E G O ! ! !
pysznie wygląda, bardzo lubię sos musztardowy:)
OdpowiedzUsuńI jest pyszne. To kolejne danie z kuchni lidla na blogu, które jest rewelacyjne w smaku
OdpowiedzUsuń