Sernik - ile ludzi, tyle pomysłów i przepisów na to ciasto. Uwielbiam pod każdą postacią, a ostatnio jeden z ulubionych moich przepisów to sernik na czekoladowym spodzie z kruszonką. Dość szybko się robi, a smakuje wyśmienicie. Początkowo myślałem, że będzie klapa, bo po wyciągnięciu z piekarnika normalnie pływał cały, ale po ostygnięciu wszystko było ok.
Przepis na ten sernik znalazłem tutaj.
Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 25 dkg masła
- 25 dkg cukru
- 50 dkg białego tłustego sera
- 3 jaja
- cukier wanilinowy
- budyń waniliowy
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem bo pieczenia, dodajemy do tego masło, cukier, jajko i kakao.
2. Wyrabiamy dokładnie ciasto kruche. Od gotowego ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażarki.
3. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i układamy w posmarowanej masłem tortownicy. Wstawiamy również na pół godziny do zamrażarki.
4. Twaróg mielimy dwukrotnie na maszynce do mięsa.
5. Przygotowujemy budyń zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
6. Ucieramy masło z cukrem, dorzucamy jaja, budyń, cukier wanilinowy, ser i całość mieszamy.
7. Gotową masę przelewamy do tortownicy, która była w zamrażalce.
8. Na górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami pozostałą cześć ciasta.
9. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i władamy sernik na 1,5 godz.
S M A C Z N E G O ! ! !
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje!
Usuńmusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, i robiłem już z 2 rodzajami budyniu, raz ze śmietankowym, raz z waniliowym i obie wersje są pycha!
UsuńPycha, uwielbiam serniki, pięknie wyrósł, widać że puszysty, wczoraj robiłam sernik cherry(,kuchnia lidla,), wyszedł pyszny, teraz zrobię na czekoladowym spodzie :)
OdpowiedzUsuńGosia, ale mi smaka narobiłaś na ten sernik cherry. Wiśnie i ser = love :) Pochwal się później, jak Ci wyszedł mój sernik:)
Usuń