Przepis na smaczny i szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Jako, że ostatnio zbytnio nie ma czasu aby coś gotować, to w międzylądowaniu między Tunezją a Chorwacją wrzucam chociaż przepis na kurczaka.
Dziękuję wszystkim za udział w konkursie po powrocie z Tunezji. Mam nadzieję, że również w Chorwacji uda mi się zdobyć coś unikatowego i również w kolejnej relacji zrobię mały konkurs dla Was. Mam nadzieję, że pomysł się podoba?? Bardzo proszę o komentarze i udostępnianie mojej strony na FB.
Kurczak z patelni (porcja na 3 osoby)
Składniki:
Udka z kurczaka, skrzydełka z kurczaka (co kto lubi)
1/4 cebuli
1/2 pomidora
1/4 papryki (jaką mamy pod ręką)
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie myjemy.
2. Warzywa kroimy w kosteczkę.
3. Kurczaka posypujemy przyprawami: sól, pieprz oraz papryka.
4. Olej rozgrzewamy na patelni.
5. Wrzucamy na patelnię kurczaka i dość dobrze go smażymy, aż nabierze kolorków.
6. Gdy kurczak się zarumieni dorzucamy na patelnię przygotowane wcześniej warzywa.
7. Czekamy, aż warzywa troszkę się również przysmażą.
8. Całość zalewamy po trochu przegotowaną wodą.
9. Teraz na patelnię kładziemy przykrywkę i całość dusimy ok 20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka.
10. Kurczak powinien być miękki i smaczny.
11. Danie gotowe. Bardzo dobrze smakuje z sałatą lodową oraz z buraczkami.
S M A C Z N E G O ! ! !
troszke malutka ta pokrywka na patelni :D
OdpowiedzUsuńdziś robię kurczaka z patelni, ale po swojemu. Anna
wspanialy blog
OdpowiedzUsuńzrobiłem i wyszło super...
OdpowiedzUsuńjedna uwaga nigdy nie solimy jakiegokolwiek mięsa podczas smażenia dopiero po, ponieważ twardnieje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń