HRS

sobota, 28 kwietnia 2012

Tatar

Dziś kolejny przepis. Tym razem czas na typowe polskie danie - tatara. Istnieje wielu zwolenników, jak i wielu przeciwników tego dania. Myślę, że można się do niego przekonać. Ja kiedyś bardzo nie lubiłem, teraz bardzo mi smakuje. A jest to również fajny i dość szybki sposób na podanie do kolacji. Wystarczy trochę mięsa, jajko, cebula i ogórek konserwowy i praktycznie danie gotowe ;)
W poniedziałek ruszamy na podbój Chorwacji, więc po powrocie postaram się zrobić mały konkurs:) Miłego najdłuższego weekendu majowego!

Tatar - porcja na ok 10 osób

 Składniki:

0,6 kg wołowiny (koniecznie świeżej i dobrej kategorii)
10 żółtek
ogórek konserwowy
cebula
papryka ostra do posypania żółtek
olej
Przyprawy na stół: sól, pieprz, maggi


Przygotowanie:
1. Wołowinę myjemy.
2. Kroimy na kawałki, aby przygotować do mielenia.
3. W trakcie krojenia staramy się wyczyścić z żyłek i tłuszczu.
4. Po zmieleniu mięsa, dodajemy trochę oleju i dokładnie mieszamy.
5. Z wymieszanego mięsa formujemy kulki jak na kotlety mielone.
6. Robimy następnie w każdej kulce dziurkę na jajka (jak na obrazku)
7. Żółtka oddzielamy od białka i kładziemy po jednym do każdej porcji mięsa.
8. Ogórek konserwowy i cebulę kroimy w kosteczkę.
9. Żółtka posypujemy do dekoracji papryką.
10. Całość dekorujemy cebulą i ogórkiem.
11. Na stół kładziemy jeszcze sól, pieprz i maggi, aby każdy sobie  doprawił.

 S M A C Z N E G O!




3 komentarze:

  1. Powinny być jeszcze grzybki marynowane(drobno pokrojone),można też wspomnieć o odrobinie musztardy,niektorzy zalecaja dodanie kawałeczka prawdziwej sardynki !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamil daj jeszcze jakieś danie z Chorwacji :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami... na samą myśl ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...