W poniedziałek ruszamy na podbój Chorwacji, więc po powrocie postaram się zrobić mały konkurs:) Miłego najdłuższego weekendu majowego!
Tatar - porcja na ok 10 osób
Składniki:
0,6 kg wołowiny (koniecznie świeżej i dobrej kategorii)
10 żółtek
ogórek konserwowy
cebula
papryka ostra do posypania żółtek
olej
Przyprawy na stół: sól, pieprz, maggi
Przygotowanie:
1. Wołowinę myjemy.
2. Kroimy na kawałki, aby przygotować do mielenia.
3. W trakcie krojenia staramy się wyczyścić z żyłek i tłuszczu.
4. Po zmieleniu mięsa, dodajemy trochę oleju i dokładnie mieszamy.
5. Z wymieszanego mięsa formujemy kulki jak na kotlety mielone.
6. Robimy następnie w każdej kulce dziurkę na jajka (jak na obrazku)
7. Żółtka oddzielamy od białka i kładziemy po jednym do każdej porcji mięsa.
8. Ogórek konserwowy i cebulę kroimy w kosteczkę.
9. Żółtka posypujemy do dekoracji papryką.
10. Całość dekorujemy cebulą i ogórkiem.
11. Na stół kładziemy jeszcze sól, pieprz i maggi, aby każdy sobie doprawił.
S M A C Z N E G O!
Powinny być jeszcze grzybki marynowane(drobno pokrojone),można też wspomnieć o odrobinie musztardy,niektorzy zalecaja dodanie kawałeczka prawdziwej sardynki !!!
OdpowiedzUsuńKamil daj jeszcze jakieś danie z Chorwacji :D
OdpowiedzUsuńMniami... na samą myśl ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuń