"Wstaję rano i wita mnie kolejny piękny dzień", włączam TV a tam reklama -"francuska zupa cebulowa w proszku". Mija chwila i co? Na obiad francuska zupa cebulowa i to nie z żadnego proszku tylko na naturalnych składnikach.
Dawno tak mnie smak jakiejś zupy nie urzekł, szczerze - chyba jedna z lepszych jaką jadłem i robiłem.
Od A do Z zrobiona bez sztucznych dodatków, na naturalnym wywarze wołowo-wieprzowym.
Składniki:
1 kg cebuli
1,5 l bulionu wołowo-wieprzowego
250 ml białego wina wytrawnego
50 ml brandy
łyżeczka cukru
sól, pieprz, szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, kuminu.
oliwa i 2 łyżki masła do smażenia
Grzanki:
Bagietka
Masło
Ser żółty
Pietruszka nać
Czosnek świeży
Przygotowanie:
1. Całość rozpoczynamy od przygotowania bulionu.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i siekamy.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem.
4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu skarmelizowania cebuli na średnim ogniu o. 30-40 min.
5. Do garnka wlewamy białe wytrawne wino i dokładnie mieszamy zeskrobując z dna garnka przypieczoną cebulę.
6. Po ok. 3-4 min zalewamy całość 1,5 l przygotowanego bulionu.
7. Zupę przykrywamy i na wolnym ogniu niech się gotuje z 30 min, my w tym czasie zrobimy grzanki.
8. Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą imbiru, gałki muszkatołowej i kuminu.
9. Jeżeli zupa nie nabierze ciemnego koloru można 1 łyżeczkę cukru skarmelizować na patelni i dodać do całości.
10. Dokładnie mieszamy, dolewamy kieliszek brandy i po ok 2-3 min można nalewać zupę do miseczek.
11. Do zupy wkładamy przypieczone i przyrumienione grzanki i delektujemy się smakiem.
Grzanki:
1. Bagietkę kroimy na kawałki
2. Masło musi być miękkie i mieszamy je z natką pietruszki i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Kromki smarujemy przygotowanym masłem i posypujemy startym serem.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wsadzamy do niego gotowe grzanki na ok 10 min, aż ser się zarumieni.
Bardzo mnie kusi, już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle nam jednak nie po drodze...
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda bardzo apetycznie :)
Jest przepyszna! Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakowała
Usuń