HRS

wtorek, 22 stycznia 2013

Schabowy z pieczarkami

Nie masz pomysłu na obiad? Zwykły schabowy już ci się znudził? Zrób schab panierowany pieczarkami z plasterkiem pomidora i sera żółtego.
Proste i smaczne urozmaicenie menu.








Składniki:
Schab - ok 16-18 dkg na jedną porcję
0,4 dkg pieczarek
0,5 cebuli
0,5 pomidora
Ser żółty
sól, pieprz
mąka, bułka tarta i jajko do panierki
olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę.
4. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i całość dokładnie mieszamy.
5. Schab myjemy i rozbijamy na kształt trójkątów.
6. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Schab solimy i pieprzymy.
8. Gdy pieczarki zaczną się rumienić można zdjąć je z patelni.
9. Przygotowujemy mąkę i bułkę tartą oraz roztrzepujemy jajko do panierki.
10. Na środek rozbitego schabu nakładamy przygotowane pieczarki.
11. Teraz mięso składamy na kształt trójkąta (2 boki do środka, jeden na drugi i spodem przykrywamy, tak aby farsz nie wystawał na zewnątrz).
12. Przygotowane kotlety panierujemy - mąka, jajko, bułka.
13. Na patelni rozgrzewamy olej.
14. Na rozgrzany olej wrzucamy kotlety i smażymy dokładnie z obu stron.
15. Kiedy schab będzie przysmażony na złocisty kolor, możemy wyjąć go na blachę.

16. Kładziemy plasterek pomidora oraz plasterek sera żółtego i całość wkładamy do piekarnika na ok 5-10 minut aż ser się stopi.
17. Całość możemy podawać z ziemniakami bądź frytkami - kto co lubi.


 S M A C Z N E G O ! !  ! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...