HRS

czwartek, 31 stycznia 2013

Domowy chleb

Wczoraj na moim funpage na FB napisał do mnie Darek z Chicago. Napisał, że ma fajny przepis na zupę i na chleb. Z racji tego, że w życiu sam chleba nie robiłem, a chciałem kiedyś spróbować mówię czemu nie. Tym bardziej, że przepis wydawał się banalnie prosty, a zdjęcie, które podesłał Darek - hmm więcej namawiać mnie nie było trzeba.
Prosty, smaczny z chrupiącą skórką chleb domowy. Dzięki Darku!




Składniki:
1 litr ciepłej wody
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych
garść łuskanego słonecznika
odrobina mleka do wykończenia




Przygotowanie:
1. Do miski wlewamy wodę.
2. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli.
3. Wsypujemy 8 łyżek płatków owsianych.
4. Kruszymy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Odstawiamy masę na 20 min w ciepłe miejsce.
6. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
7. Po 20 min. dodajemy mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść słonecznika.
8. Całość wyrabiamy na ciasto.
9. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
10. Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem 1 raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.
11. Na wierzch smarujemy chleb mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.
12. Blachę wstawiamy do piekarnika na 1 godz.
13. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy.
14. Odstawiamy do ostygnięcia i możemy spożywać.

 S M A C Z N E G O !  ! ! 



8 komentarzy:

  1. Po trudach i strachu przed ciastem drożdżowym po raz ostatni spróbowałam podejść do tematu :)tadam :) Udało się chlebek przepyszny mający niesamowicie chrupiącą, piękną skórkę. Dzięki Kamciu. Ania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za przepis. Na stałe wszedł do naszej kuchni. :-))) Polecam!!!!! Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno upiekę, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. 50 g drożdży to chyba przesada:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek pyszny, zrobiłam wczoraj 2. Jeden znikł w oka mgnieniu :) Polecam i zapisuję do ulubionych :) Ela

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia skusiły mnie by spróbować. było warto. Bardzo dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mojej rodzinie bardzo smakuje, zapewne będę piec często :) Karola

    OdpowiedzUsuń
  8. dobrze jest ciasto po przełożeniu do formy odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 20 , 30 minut i dopiero potem do piekarnika, wyjdzie wtedy jeszcze bardziej pulchny. Sprawdziłam ! i polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...