Prosty, smaczny z chrupiącą skórką chleb domowy. Dzięki Darku!
Składniki:
1 litr ciepłej wody
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych
garść łuskanego słonecznika
odrobina mleka do wykończenia
Przygotowanie:
1. Do miski wlewamy wodę.
2. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli.
3. Wsypujemy 8 łyżek płatków owsianych.
4. Kruszymy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Odstawiamy masę na 20 min w ciepłe miejsce.
6. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
7. Po 20 min. dodajemy mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść słonecznika.
8. Całość wyrabiamy na ciasto.
9. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
10. Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem 1 raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.
11. Na wierzch smarujemy chleb mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.
12. Blachę wstawiamy do piekarnika na 1 godz.
13. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy.
14. Odstawiamy do ostygnięcia i możemy spożywać.
S M A C Z N E G O ! ! !
Po trudach i strachu przed ciastem drożdżowym po raz ostatni spróbowałam podejść do tematu :)tadam :) Udało się chlebek przepyszny mający niesamowicie chrupiącą, piękną skórkę. Dzięki Kamciu. Ania.
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis. Na stałe wszedł do naszej kuchni. :-))) Polecam!!!!! Ala
OdpowiedzUsuńNa pewno upiekę, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuń50 g drożdży to chyba przesada:)
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny, zrobiłam wczoraj 2. Jeden znikł w oka mgnieniu :) Polecam i zapisuję do ulubionych :) Ela
OdpowiedzUsuńZdjęcia skusiły mnie by spróbować. było warto. Bardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuńMojej rodzinie bardzo smakuje, zapewne będę piec często :) Karola
OdpowiedzUsuńdobrze jest ciasto po przełożeniu do formy odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 20 , 30 minut i dopiero potem do piekarnika, wyjdzie wtedy jeszcze bardziej pulchny. Sprawdziłam ! i polecam!
OdpowiedzUsuń