HRS

czwartek, 10 stycznia 2013

Kurczak w sosie pomarańczowym

Kurczak w sosie pomarańczowym - niby takie łatwe a jednak:). W Galerii Bałtyckiej w Gdańsku jest fajna chińska knajpka i tam mają wyśmienite danie chicken orange. Chciałem podobne danie zrobić. Najpierw sos spróbowałem z tego przepisu. Niestety wyszedł beznadziejny, może dałem zbyt dużo octu i pomarańczy, w każdym razie beznadzieja. Wkurzyłem się i próbowałem raz jeszcze stworzyć sos, podmieniłem zwykły ocet octem balsamicznym i... efekt znacznie lepszy. Całe szczęście łatwo się nie poddaje i za 3 razem sos wyszedł idealny. Niestety zdjęcia są z pierwszej tylko próby, ale generalnie danie wygląda podobnie. Za trzecim razem talerz udekorowałem roztopioną czekoladą i kawałkami pomarańcza, szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia.

Składniki:
Pierś z kurczaka
Mąka
1 Jajko
Skórka z 1/2 pomarańcza
Sos piri piri lub przyprawa chili
Sól
Olej
Ryż

Sos:
80 ml soku z wyciśniętego pomarańcza
120 ml wody
łyżeczka octu balsamicznego
kilka kropli zwykłego octu
łyżka ciemnego sosu sojowego
4-5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki ketchupu 

2 łyżki wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszać)

Przygotowanie:
Kurczak:
1. Pierś myjemy, kroimy w kosteczkę.
2. Wkładamy do naczynia pierś, wybijamy 1 całe jajko, delikatnie solimy i dokładnie całość mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Na talerzyk wysypujemy mąkę i panierujemy w niej kawałki kurczaka.
5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy do zarumienienia (warto w 2 partiach smażyć, aby kawałki się nie stykały).
6. Na talerzyk wykładamy ręczniki papierowe i gdy kurczak się zarumieni wyjmujemy go.

Sos:
1. W naczyniu mieszamy 120 ml wody + sok z pomarańczy + 2 łyżki ketchupu + ocet winny i zwykły + cukier + sos sojowy + szczypta soli.
2. Z patelni po kurczaku wybieramy 2 łyżki oleju i przelewamy na czystą patelnię.
3. Na rozgrzany olej wsypujemy startą skórkę z pomarańcza i dodajemy kilka kropli sosu piri piri bądź chili.
4. Gdy skórka się podsmaży wlewamy wymieszane wcześniej składniki.
5. Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając.
6. Do zagęszczenia po trochu wlewamy wymieszaną wodę z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszamy.
7. Do sosu dodajemy gotowego kurczaka.

8. Całość razem dokładnie mieszamy i możemy dodać kilka kawałków pomarańcza.
9. Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe.
10. Danie podajemy z ryżem.


S M A C Z N E G O ! ! !







3 komentarze:

  1. ja uwielbiam rybę w sosie pomarańczowym, ale kurczak też pewnie pycha ;-)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. nadaje słodkawy smak, więc raczej tak

      Usuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...