Niedzielny poranek, więc nie wiem jak u Was, ale u mnie często za dziecka w niedzielę była jajecznica.
Tym razem wpadłem na pomysł przygotowania jajecznicy w troszkę inny sposób.
Mam nadzieję, że pomysł się spodoba i sami spróbujecie w domu.
Przedstawiam Wam jajecznicę z boczkiem i cebulka zapiekaną w bułce.
Składniki:
2 jajka
1 bułka pszenna
5-10 dkg świeżego boczku
0,5 małej cebuli
1 plasterek sera żółtego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni.
2. Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy do przysmażonego boczku.
3. Z bułki wyciągamy środek.
4. Nagrzewamy piekarnik do ok 180 stopni.
5. Do miseczki wybijamy jajka i delikatnie solimy.
6. Do boczku i cebuli dodajemy jajka i delikatnie podsmażamy jajecznicę, nie dopuszczając aby się do końca ścieła.
7. Lekko płynną jajecznicę przekładamy do wydrążonej bułki.
8. Całość przykrywamy plasterkiem sera żółtego i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
9. Po ok. 10 minutach danie mamy gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! !
Ciekawa propozycja - choć zastanawia mnie źródło inspiracji...
OdpowiedzUsuń