Składniki:
0,6 kg mielonego mięsa wieprzowego (szynka)
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
kawałek selera
2 puszki pomidorów
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
ser grana padano do posypania
sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia
makaron spaghetti
Przygotowanie:
1. Czosnek i cebulę drobno kroimy w plasterki.
2. Seler i marchewkę kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę.
4. Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek i chwile mieszamy.
5. Dorzucamy marchewkę i selera dokładnie mieszając przez ok 3-4 min.
6. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy aż puści wodę i się zacznie rumienić.
7. Mięso można popieprzyć i posolić.
8. Pomidory wyjmujemy z puszki i kroimy na drobniejsze kawałki.
9. Do podsmażonego mięsa dodajemy wino i zostawiamy aż odparuje z 1/3 całego wlanego wina.
10. Dodajemy pomidory.
11. Całość mieszamy i doprawiamy papryką ostrą, suszoną bazylią i oregano, oraz w razie potrzeby solimy i pieprzymy.
12. W tym momencie możemy wstawić makaron spaghetti i gotować al dente według przepisu na opakowaniu.
13. Kiedy makaron się ugotuje, a sos zgęstnieje nakładamy danie na talerz.
14. Posypujemy całość startym serem grana padano
S M A C Z N E G O ! ! !
Pysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuń