HRS

wtorek, 19 listopada 2013

Pikantne muffiny czekoladowo-pomarańczowe z nutą piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody

Jakiś czas temu dostałem maila, z propozycją wzięcia udziału w konkursie polegającym na opracowaniu przepisu na potrawę, stanowiącą, zdaniem Uczestnika, najlepsze smakowe połączenie z piwem Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Pomyślałem sobie, czemu nie? Skontaktowałem się z organizatorami, otrzymałem przesyłkę z piwem i zacząłem myśleć, co by tu dobrego zrobić? Przecież nie odkryję ameryki, robiąc np. schab ze śliwką i do tego piwo. Musiało być to coś innego. I tak z dnia na dzień przekonywałem się do zrobienia muffinek z piwem. Było w planach również stworzenie kawioru z tegoż piwa do dekoracji ciastek przy użyciu kuchni molekularnej, no ale niestety nie do końca mi się to udało, więc zostały same muffiny. Potrawy ta została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.



Składniki: (na 12 muffinek)
- 150 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 35 g kakao
- 0,1 l kefiru
- 130 g masła
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g mąki
- skórka z 0,5 pomarańczy
- 1 jajko


Krem:
- 200 g czekolady gorzkiej (najlepiej wedel)
- 120 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- skórka z 0,5 pomarańczy
- chili w proszku

Przygotowanie:
1. Piwo wlewamy do garnka, następnie dodajemy masło i podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się masła. Wsypujemy cukier wymieszany z kakao i dokładnie mieszamy, do czasu rozpuszczenia się cukru.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do naczynia.
3. W kolejnym naczyniu mieszamy kefir z jajkiem.
4. Następnie mieszamy wszystkie mokre składniki z suchymi, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy.
5. Do foremki wkładamy papilotki i wlewamy ciasto.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.


Krem:
1. Czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do naczynia z piwem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy skórkę z pomarańczy i trochę chili (w zależności od upodobań).
3. Kiedy czekolada się rozpuści i nie będzie zbyt gorąca przelewamy ją do masła.
4. Całość wkładamy do lodówki, w celu schłodzenia i następnie dekorujemy babeczki.

S M A C Z N E G O ! ! ! 

P.S. Babeczki te są to już moje któreś z kolei, ale zdecydowanie najlepiej mi smakowały, jak również gościom, gdyż podałem je na imieninach znajomym. Doskonale komponują się z piwem Książęce Burgundowe Trzy Słody, gdyż mimo delikatnej pikantności i słodyczy pomarańczy, czuć wyraźnie nutę piwną.





2 komentarze:

  1. rewelacja:) pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ;) Świetny pomysł ;) Ja postawiłam na królika w piwie, ale słodkości wykonane przez ciebie chyba bardziej do mnie trafiają;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...