Ciasto ze śliwkami czas upiec :) Muszę Wam powiedzieć, iż absolutnie nie mam ręki do ciast... Jedyne które wychodzi mi perfekcyjnie to tarta. A ponieważ jestem bardzo uparta spróbowałam zrobić najbardziej klasyczną wersję z tymi wdzięcznymi owocami. Wyszło bardzo dobre :) co prawda część śliwek opadła mi do środka, ale nie miało to jakiegoś znaczenia.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka esencji waniliowej
- pół kg śliwek
- cynamon
- 2 łyżki proszku do pieczenia
1. Śliwki do ciasta myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na pół.
2. Margarynę w temperaturze pokojowej wrzucamy do miski i miksujemy razem z cukrem na wysokich obrotach ok. 3 min.
3. Następnie wbijamy 2 jajka w odstępach ok. 1 min. i wlewamy łyżkę esencji waniliowej
4. Na sam koniec dodajemy 2 szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
6. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto i układamy śliwki.
7. W szklance mieszamy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę cynamonu następnie rozsypujemy na śliwki.
8. Nastawiamy piekarnik na opcję góra/dół do 180 stopni i pieczemy ok godziny.
9. Całość dekorujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.
Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co jest proste :D
OdpowiedzUsuń