Kolejny przepis na przepyszne przetwory. Tym razem powiązany trochę z powidłami śliwkowymi, bo w początkowej fazie przygotowuje się ją bardzo podobnie. Mianowicie, umyte i bez pestek śliwki smażymy przez ok. 4-5 godzin, aż puszczą wodę i zgęstnieją. Potem dopiero dodajemy resztę składników. Zapraszam na czekośliwkę.
Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 350 g cukru
- 8 kostek czekolady mlecznej
- 5 łyżek kakao
Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy do garnka. Smażymy do czasu puszczenia wody na mocnym ogniu (ok.20 minut).
2. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok 4-5 godzin co jakiś czas mieszając, aby śliwki się nam nie przypaliły.
3. Dodajemy cukier, kakao, czekoladę mleczną i dokładnie mieszamy. Całość zostawiamy jeszcze na wolnym ogniu przez ok 40 minut.
4. Czeko-śliwkę blendujemy i wrzącą przekładamy do słoików.
Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 350 g cukru
- 8 kostek czekolady mlecznej
- 5 łyżek kakao
Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy do garnka. Smażymy do czasu puszczenia wody na mocnym ogniu (ok.20 minut).
2. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok 4-5 godzin co jakiś czas mieszając, aby śliwki się nam nie przypaliły.
3. Dodajemy cukier, kakao, czekoladę mleczną i dokładnie mieszamy. Całość zostawiamy jeszcze na wolnym ogniu przez ok 40 minut.
4. Czeko-śliwkę blendujemy i wrzącą przekładamy do słoików.
S M A C Z N E G O ! ! !
Uwaga: Smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy smaki się przegryzą
idealne połaczenie:)
OdpowiedzUsuńIdealny zestaw na poprawę humoru!:)
OdpowiedzUsuń