Dziś chciałabym Wam pokazać jak łatwo i szybko można zrobić placuszki z dyni. Dynia choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Wiecie, że... tylko 100 g zapewnia nam dzienne zapotrzebowanie na wit. A ?? :) A placuszki są chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku po prostu pyszne !
- pół kg dyni
- 2 średnie jabłka
- 2 jaja
- 3,4 łyżki kefiru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- torebka cukru wanilinowego
- łyżka cukru
- olej do smażenia
- śmietana lub jogurt do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na małe kawałki.
2. Wrzucamy do garnka podlewając 2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka następnie rozgniatamy widelcem.
3. Ścieramy na tarce 2 jabłka i dodajemy do przestudzonej w garnku dyni.
4. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier wanilinowy. Wbijamy jajka i dolewamy kefir. Energicznie mieszamy.
5. Smażymy placki na złoto z każdej strony. Dekorujemy keksem śmietany lub jogurtu.
SMACZNEGO
wyglądają na smaczne:)
OdpowiedzUsuńzrób a przekonasz się, że takie są :)
UsuńCzy kefir można zastąpić jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuń