HRS

środa, 30 października 2013

Placki z dyni na słodko

Dziś chciałabym Wam pokazać jak łatwo i szybko można zrobić placuszki z dyni. Dynia choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Wiecie, że... tylko 100 g zapewnia nam dzienne zapotrzebowanie na wit. A ?? :)  A placuszki są chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku po prostu pyszne !




Składniki:

- pół kg dyni
- 2 średnie jabłka
- 2 jaja
- 3,4 łyżki kefiru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- torebka cukru wanilinowego
- łyżka cukru
- olej do smażenia
- śmietana lub jogurt do dekoracji



Przygotowanie:


1. Dynię obieramy usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na małe kawałki.
2. Wrzucamy do garnka podlewając 2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka następnie rozgniatamy widelcem.
3.  Ścieramy na tarce 2 jabłka i dodajemy do przestudzonej w garnku dyni.



4. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier wanilinowy. Wbijamy jajka i dolewamy kefir. Energicznie mieszamy.



5. Smażymy placki na złoto z każdej strony. Dekorujemy keksem śmietany lub jogurtu.









SMACZNEGO





3 komentarze:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...