HRS

środa, 23 października 2013

Żurawina

Kolejny przepis na pyszne przetwory. Tym razem przedstawiam Wam żurawinę. Żurawina jest doskonała jako dodatek do mięs, serów, czy nawet zwykłej herbaty. Cena żurawiny nie powala, ale zawsze lepiej zrobić swoją, niż kupować za 8-10 zł słoik. Na rynku widziałem po 13 zł za kg. Do dzieła:)
Na blogu pojawiły się już dania z żurawiną:
1. Udka z kaczki z żurawiną i jabłkami
2. Grillowany oscypek z żurawiną





Składniki:
- 2,5 kg żurawiny
- 1,2 kg cukru
- 1 szklanka wody










Przygotowanie:
1. Żurawinę przebieramy i myjemy.
2. Do dużego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
3. Do gotującej wody z cukrem wrzucamy połowę żurawiny i gotujemy na średnim ogniu.
4. Gdy żurawina zmieni swoją objętość, po ok 10 minutach dorzucamy pozostałą część.
5. Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Kolejnego dnia wstawiamy żurawinę ponownie na średni ogień i trzymamy od czasu bulgotania ok. 15 minut.
7. Studzimy. Wieczorem znów wstawiamy na ok 15 minut i studzimy.
8. Trzeciego dnia żurawinę blendujemy i zagotowujemy.
9. Gorącą żurawinę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
10. Słoiki możemy zapasteryzować dowolnym sposobem przez ok 10 min.

 S M A C Z N E G O ! ! ! 


3 komentarze:

  1. pychotka :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałam z przepisu, wielkie dzięki ! żurawina wyszła super!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...