Kilka razy już pojawiały się na blogu dania ze szpinakiem i tam umieszczałem przepis na szpinak. Zdecydowałem jednak, przy okazji zakupu świeżego szpinaku, że zrobię osobny wpis. Farsz ten doskonale nadaje się do naleśników, lasagne, pierogów czy mięs. Jest bardzo prosty i można go robić zarówno ze świeżym, jak i mrożonym szpinakiem.
Składniki:
- 3/4 kostki sera typu feta
- 0,5 dużej cebuli
- 1 opakowanie szpinaku
- 4-5 ząbków czosnku
- łyżka masła, olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i podlewamy trochę olejem.
2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
3. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy szpinak.
4. Chwilę dusimy, następnie dorzucamy 3/4 kostki sera typu feta pokrojonego w kostkę.
5. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem.
6. Gdy ser się roztopi jeszcze przez chwilę trzymamy na mały ogniu i możemy przełożyć całość do miseczki. Jeżeli jest zbyt rzadkie, ja dodaję odrobinę bułki tartej.
Składniki:
- 3/4 kostki sera typu feta
- 0,5 dużej cebuli
- 1 opakowanie szpinaku
- 4-5 ząbków czosnku
- łyżka masła, olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i podlewamy trochę olejem.
2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
3. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy szpinak.
4. Chwilę dusimy, następnie dorzucamy 3/4 kostki sera typu feta pokrojonego w kostkę.
5. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem.
6. Gdy ser się roztopi jeszcze przez chwilę trzymamy na mały ogniu i możemy przełożyć całość do miseczki. Jeżeli jest zbyt rzadkie, ja dodaję odrobinę bułki tartej.
S M A C Z N E G O ! ! !
wygląda tak jak lubię;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki szpinakowy farsz do naleśników.
OdpowiedzUsuńZamiast bułki tartej dodaj kiedy jest zbyt rzadkie jajko też jest pycha :-)
OdpowiedzUsuń