Chutney, co to takiego w ogóle jest? Jest to gęsty sos używany do potraw mięsnych i wegetariańskich, pochodzący z Indii. Zazwyczaj spotyka się odmiany z sezonowymi owocami i warzywami. Śliwki, których jest teraz pod dostatkiem idealnie nadają się na pikantny chutney. Kolejna propozycja w tygodniu przetworów. Zapraszam
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 mała cebula
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 50 ml octu balsamicznego
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki chili
Przygotowanie:
1. Śliwki drylujemy i kroimy na średnie kawałki. Cebulę grubo siekamy.
2. Do garnka wrzucamy śliwki, cebulę, starty imbir, rodzynki, sok pomarańczowy, ocet, doprawiamy chili, cynamonem i miodem. Całość zagotowujemy.
3. Mieszamy przez ok 30-40 minut, aż składniki zmiękną, a sos nie będzie zbyt gęsty.
4. Całość blendujemy i przekładamy do słoiczków.
5. Idealnie sos ten nadaje się do czerwonego mięsa i ostrych serów.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 mała cebula
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 50 ml octu balsamicznego
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki chili
Przygotowanie:
1. Śliwki drylujemy i kroimy na średnie kawałki. Cebulę grubo siekamy.
2. Do garnka wrzucamy śliwki, cebulę, starty imbir, rodzynki, sok pomarańczowy, ocet, doprawiamy chili, cynamonem i miodem. Całość zagotowujemy.
3. Mieszamy przez ok 30-40 minut, aż składniki zmiękną, a sos nie będzie zbyt gęsty.
4. Całość blendujemy i przekładamy do słoiczków.
5. Idealnie sos ten nadaje się do czerwonego mięsa i ostrych serów.
S M A C Z N E G O ! ! !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze