HRS

środa, 30 stycznia 2013

Kurczak po indyjsku

Już za tydzień lecę do Indii. Trzeba zacząć przygotowywać się na indyjskie jedzenie. Tym razem w kuchni lidla znalazł się przepis Pascala - kurczak po indyjsku - znakomicie. Stwierdziłem, że to będzie idealny przepis na początek wpisów na temat Indii. Podejrzewam, że uda mi się do wylotu zrobić jeszcze 1, góra 2 wpisy a potem na 3 tygodnie nie wiem jak to będzie, ale postaram się w miarę możliwości zdawać relacje. Jeżeli mi się nie uda, po powrocie zrobię dokładny opis wyprawy i wstawię zdjęcia.


Składniki:
1 udko z kurczaka
1 pierś z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
100 g orzechów z nerkowca
4 ząbki czosnku
30 g świeżego imbiru
2 łyżki białego octu winnego
100 g przecieru pomidorowego
100 ml słodkiej śmietany 30%
1 puszka pomidorów
1 cebula
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 2 łyżki curry
sól
1 kostka rosołowa drobiowa
ryż

Przygotowanie:
1. Wszystkie części kurczaka dokładnie myjemy i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości.
2. Z mięsa ściągamy również skórę a gotowe mięso kroimy w kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miseczki.
4. Do tej samej miseczki ścieramy świeży imbir i wszystko mieszamy.
5. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy zawartość miseczki z cebulą, czosnkiem i imbirem.
6. Przygotowujemy sobie w miseczce mieszankę przypraw: cynamon, pieprz cayenne oraz curry.
7. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
8. Następnie dodajemy 2 łyżki octu winnego i mieszamy.
9. Na patelnię wlewamy 100 ml śmietany, 100 g przecieru pomidorowego i puszkę pomidorów.

10. Całość mieszamy i dodajemy jeszcze szklankę wody oraz kostkę rosołową.
11. Przygotowane mięso solimy i dodajemy trochę soli do sosu.
12. Wrzucamy mięso do sosu i mieszamy.
13. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy ryż.
14. Orzechy nerkowca rozdrabniamy w moździerzu lub przy pomocy blendera. Połowę wrzucamy do sosu i całość gotujemy 10-15 min i sprawdzamy czy mięso nie jest surowe.
15. Ryż wykładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy resztą orzechów i dekorujemy natką pietruszki.

S M A C Z N E G O  ! !! 

1 komentarz:

  1. Kuchnie indyjska bardzo lubię :) szczególnie aromat tych wszystkich przypraw wydobywających się z dania. Zamiast śmietany wolałabym dodać jogurt. Przepis na szybkie danie na pewno wypróbuje bo z pomidorami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...