Spaghetti carbonara zazwyczaj zamawiałem w restauracjach na obiad, a samemu robić jeszcze mi się nie zdarzyło. Z racji tego, że miałem pod ręką przepyszny wiejski wędzony boczek prosto od gospodarza, nie pozostało nic innego jak wykonać te pyszne danie.
Doskonałą propozycja na szybki obiad, bo całe danie przygotowuje się mniej więcej w czasie gotowania makaronu.
Składniki:
- makaron spaghetti
- boczek wędzony
- 150 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- parmezan bądź grana padano
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni.
3. Kiedy boczek będzie przypieczony, zdejmujemy go z patelni, ale jej nie myjemy.
4. Na tłuszczu szklimy cebulę.
5. W międzyczasie w kubeczku mieszamy ok. 100 ml śmietany i żółtko.
6. Do cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz 50 ml śmietany.
7. Gdy zaczyna gęstnieć, a makaron mamy już odlany, dodajemy resztę śmietany wraz z wymieszanym razem żółtkiem.
8. Do sosu dodajemy podsmażony wcześniej boczek oraz makaron. Przyprawiamy wszystko razem solą i pieprzem.
9. Nakładamy spaghetti na talerz i posypujemy świeżo startym serem. Dekorujemy liśćmi oregano.
S M A C Z N E G O ! ! !
Wygląda apetycznie ,jadłam wiele spaghetti ,ale ta jest naprawdę wyśmienita :) EWA MARZOCH
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń