Czy w waszych domach też standardową zupą w niedzielę jest rosół? Ja uwielbiam rosół mojej babci. Każdy robi rosół na swój sposób, ten zaś jest na wywarze z porcji rosołowych oraz szyjki z indyka. Zapraszam na prawdziwy domowy rosół.
Składniki:
- porcje rosołowe
- 1 szyja z indyka
- włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka korzeń, por)
- pół cebuli
- pietruszka zielona
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- makaron nitki
- sól
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy zimną wodę.
2. Porcje rosołowe oraz szyję z indyka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą.
3. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na jej powierzchni pojawią się tzw. szumowiny. W tym momencie zmniejszamy ogień tak, aby wywar delikatnie tylko bulgotał.
4. Przy pomocy małego sitka zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy.
5. Do wywaru dodajemy włoszczyznę - 2 marchewki, kawałek selera, korzeń pietruszki i kawałek pora.
6. Po dodaniu warzyw dodajemy przyprawy. Cebulę możemy trochę przypalić nad ogniem i następnie dodać do zupy.
7. Musimy kontrolować temperaturę, aby rosół delikatnie tylko bulgotał.
8. Aby rosół był smaczny, musi się długo gotować. Ja gotowałem ok 3-4 godzin.
9. Po tym czasie całość przelewamy przez sitko do mniejszego garnka. Ugotowaną marchewkę kroimy na kawałeczki.
10. Gotujemy ulubiony makaron, kładziemy na talerz, posypujemy marchewką i pietruszką zieloną.
11. Smakujemy rosół i doprawiamy do smaku. Jeżeli jest już smaczny, wlewamy do makaronu i zajadamy.
Składniki:
- porcje rosołowe
- 1 szyja z indyka
- włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka korzeń, por)
- pół cebuli
- pietruszka zielona
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- makaron nitki
- sól
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy zimną wodę.
2. Porcje rosołowe oraz szyję z indyka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą.
3. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na jej powierzchni pojawią się tzw. szumowiny. W tym momencie zmniejszamy ogień tak, aby wywar delikatnie tylko bulgotał.
4. Przy pomocy małego sitka zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy.
5. Do wywaru dodajemy włoszczyznę - 2 marchewki, kawałek selera, korzeń pietruszki i kawałek pora.
6. Po dodaniu warzyw dodajemy przyprawy. Cebulę możemy trochę przypalić nad ogniem i następnie dodać do zupy.
7. Musimy kontrolować temperaturę, aby rosół delikatnie tylko bulgotał.
8. Aby rosół był smaczny, musi się długo gotować. Ja gotowałem ok 3-4 godzin.
9. Po tym czasie całość przelewamy przez sitko do mniejszego garnka. Ugotowaną marchewkę kroimy na kawałeczki.
10. Gotujemy ulubiony makaron, kładziemy na talerz, posypujemy marchewką i pietruszką zieloną.
11. Smakujemy rosół i doprawiamy do smaku. Jeżeli jest już smaczny, wlewamy do makaronu i zajadamy.
S M A C Z N E G O ! ! !
Idealny rosołek
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, lepszego nie jadłem ;)
Usuńnajlepszy na obiad:)
OdpowiedzUsuńniedzielny obiad ;)
UsuńUwielbiam rosół!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKlasyka kuchni polskiej, niejednego rekonwalescenta stawia na nogi, a przy tym świetnie smakuje:)))
OdpowiedzUsuńRosołek <3 Niedzielny obiad u moich teściów
OdpowiedzUsuńU mnie w dom również niedzielny obiadek ;)
UsuńŚwietny blog! dodaje do obserwowanych ;-))
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń