HRS

sobota, 22 marca 2014

Udko w piwie pieczone z warzywami

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na kurczaka po generalsku. Tym razem zachciało mi się czegoś w podobnym smaku, więc zmieniłem delikatnie wersję i powstało przepyszne udko w piwie pieczone z warzywami. Wyśmienity obiad, co prawda trochę czasochłonny, ale czasu potrzebuje tylko na pieczenie. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie.







Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki piwa
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- olej



Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plasterki.
2. Kurczaka myjemy, osuszamy. W miseczce wlewamy troszeczkę oleju, dodajemy przyprawę do kurczaka. Solimy udka i nacieramy przygotowaną przyprawą z olejem. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
3. Na blachę wrzucamy przygotowane warzywa, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na wierzch kładziemy udka i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
4. Całość pieczemy ok 90 minut co jakiś czas polewając mięso piwem.

S M A C Z N E G O ! ! ! 


3 komentarze:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...