HRS

czwartek, 6 marca 2014

Pasta z makreli i jajek

Już kiedyś pojawił się przepis na babciną pastę z makreli, ale niestety zdjęcia pozostawiały wiele do życzenia, oraz przepis delikatnie zmodyfikowałem.
Pasta jest wyśmienita i smakuje rewelacyjnie. Jeżeli nie macie pod ręką maszynki do mielenia, ale macie za to blender - pasta z makreli również będzie smaczna.













Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 2 jajka
- 1/4 dużej cebuli
- łyżka masła
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz










 Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Makrelę obieramy ze skórki i oddzielamy od ości.
3. Wszystkie składniki mielimy w maszynce, tj. makrela, 1/4 cebuli, 2 ugotowane i ostudzone jajka i do wszystkiego dodajemy trochę masła
4. Zmielone składniki dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy sól, pieprz.
6. Polecam na trochę pastę odstawić do lodówki, a następnie smarować nią chleb. Do smaku można posypać szczypiorkiem.

S M A C Z N E G O ! ! !  






7 komentarzy:

  1. Uwielbiam pastę z makreli, chociaż wolę jej większe kawałki w paście i nie blenduję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pasty z makreli, ale oddzielanie jej od ości to dla mnie droga przez mękę :D

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa już nie przesadzaj:) Tak naprawdę makrele prosto się obiera:)

      Usuń
  3. Ja tez uwielbiam makrelę! Pod każdą postacią! Pasta wygląda świetnie, aż zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...