Zachciało mi się dziś słodkiego. Wchodzę na FB a tam Kwestia Smaku dodała placki jogurtowe z truskawkami. W sumie wszystkie składniki prócz truskawek miałem w domu, wiec wsiadłem tylko w samochód, do warzywniaka i czas do roboty. Phi w sumie żadna to robota, bo zabawy z ciastem 2 minuty, potem smażenie i gotowe. Placki są przepyszne!
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- 30 dkg truskawek
Przygotowanie:
1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i odkładamy na durszlak do wyschnięcia.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
3. Do naczynia wlewamy jogurt, cukier, jajka, olej, szczyptę soli i mieszamy.
4. Następnie dodajemy suche i przesiane składniki i dalej wszystko dokładnie miksujemy.
5. Osuszone truskawki kroimy na pół.
6. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu wrzucamy 4 łyżki ciasta. Ciasto nam urośnie, więc lepiej więcej nie dodawać, bo się poskleja.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość kładziemy po 2 połówki truskawek i przewracamy na drugą stronę.
8. Dalej na małym ogniu smażymy chwilę, aby ciasto się wypiekło i nie było surowe.
9. Placuszki można podać z cukrem pudrem zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- 30 dkg truskawek
Przygotowanie:
1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i odkładamy na durszlak do wyschnięcia.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
3. Do naczynia wlewamy jogurt, cukier, jajka, olej, szczyptę soli i mieszamy.
4. Następnie dodajemy suche i przesiane składniki i dalej wszystko dokładnie miksujemy.
5. Osuszone truskawki kroimy na pół.
6. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu wrzucamy 4 łyżki ciasta. Ciasto nam urośnie, więc lepiej więcej nie dodawać, bo się poskleja.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość kładziemy po 2 połówki truskawek i przewracamy na drugą stronę.
8. Dalej na małym ogniu smażymy chwilę, aby ciasto się wypiekło i nie było surowe.
9. Placuszki można podać z cukrem pudrem zarówno na ciepło jak i na zimno.
S M A C Z N E G O ! ! !
Wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jogurtowe! lepiej podać ich nie mogłaś - z truskawkami <3
OdpowiedzUsuńnie mogłEŚ :)
Usuńteż mam na nie ochotę już od wczoraj :))
OdpowiedzUsuńAle pyszności, muszę wypróbować, dziś robiłam placek z rabarbarem i truskawkami(,kuchnia lidla,), do tego migdały, pycha :)
OdpowiedzUsuń