HRS

środa, 19 czerwca 2013

Tarta z kurkami i szynką parmeńską

Kocham kurki ! A w tarcie jestem niezmiernie zakochana od lat !
Dziś zaprezentuję idealne połączenie smaków grzybów razem z szynką parmeńską. Podawać możemy zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonała na każdą okazję ;)









Składniki:

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany
- szczypta soli

Nadzienie:
- 400g kurek
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 jajka
- 150g śmietanki 18%
- 50g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki startego żółtego sera





Przygotowanie:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy i wkładamy ciasto owinięte w folię na około godzinę do lodówki.
2. Kurki myjemy, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Obsmażamy ok 5 min. Szynkę parmeńską rozrywamy na drobne kawałki i smażymy jeszcze kolejne 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia gotowy farsz doprawiając solą i pieprzem.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek większy niż forma. Delikatnie przenosimy i
dociskamy do boków. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód tarty nakłuwamy widelcem i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ryżem i zapiekamy 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier z ryżem i zostawiamy jeszcze 10 min w piekarniku.
4. Rozkładamy farsz na podpieczony spód.
5. Dalej roztrzepujemy jajka, dodając śmietanę i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zalewamy farsz.
6.Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 25 minut i gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! ! 

11 komentarzy:

  1. Wygląda wyśmienicie, tylko czy już mamy sezon na kurki?

    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mamy :) zbierane osobiście w miniony weekend :)

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy sama nie gotowałam/kupowałam kurek...ale tarta wygląda super. Zawsze miałam obawy czy nie będą twarde. Nie będą? :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) tarta jest przepyszna w tej postaci

      Usuń
  4. Mniam... kurki. Wygląda pysznie i zapewne takie też jest (było). Trzeba tylko czekać na sezon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon kurkowy już trwa:) nie ma na co czekać :)

      Usuń
  5. wygląda obłędnie. też dzisiaj tartę z kurkami. mam nadzieję, że wyjdzie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...