Z cyklu moje wieczorne gotowanie, dziś idealna przekąska na kolację.
Uwielbiam ciasto francuskie i odkryłam jego nietypowe, ale bardzo efektowne zastosowanie z którym koniecznie musiałam się podzielić. Podziwiam osoby, które ciasto robią sami ja kupiłam gotowe, bo dzięki temu zaoszczędziłam masę czasu. Koszyczki są chrupiące świetnie się prezentują a przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Polecam !
Składniki:
- pół kilograma pieczarek
- 1 filet z kurczaka
- 1,5 małej cebuli
- zioła prowansalskie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- 2 płaskie łyżki masła
- czosnek
- łyżka śmietany 18%
- ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy, nacieramy solą pieprzem i ziołami. Podsmażamy na patelni, aż mięso będzie gotowe. Po ostygnięciu kroimy w drobna kostkę.
2. Cebulkę czosnek siekamy aż się zeszkli na łyżce masła następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilkę podsmażamy do miękkości doprawiając sola i pieprzem.
3. Z ciasta wycinamy 18 kółek szklanką. 6 układamy na papierze do pieczenia, w pozostałych
wycinamy w środku mniejsze kółka, tak aby po upieczeniu powstało miejsce na farsz.
4. Kółka na blaszce smarujemy rozbełtanym żółtkiem, dalej układamy na niej 2 kółka z dziurką smarując dalej jajkiem. Pieczemy 15 min w 180 stopniach.
5. Do farszu dodajemy łyżkę śmietany ewentualnie doprawiamy ulubionymi przyprawami.
6. Do upieczonych koszyczków z ciasta nakładamy farsz i dekorujemy startym żółtym serem kiełkami rzodkiewki.
Uwielbiam ciasto francuskie i odkryłam jego nietypowe, ale bardzo efektowne zastosowanie z którym koniecznie musiałam się podzielić. Podziwiam osoby, które ciasto robią sami ja kupiłam gotowe, bo dzięki temu zaoszczędziłam masę czasu. Koszyczki są chrupiące świetnie się prezentują a przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Polecam !
Składniki:
- pół kilograma pieczarek
- 1 filet z kurczaka
- 1,5 małej cebuli
- zioła prowansalskie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- 2 płaskie łyżki masła
- czosnek
- łyżka śmietany 18%
- ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy, nacieramy solą pieprzem i ziołami. Podsmażamy na patelni, aż mięso będzie gotowe. Po ostygnięciu kroimy w drobna kostkę.
2. Cebulkę czosnek siekamy aż się zeszkli na łyżce masła następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilkę podsmażamy do miękkości doprawiając sola i pieprzem.
3. Z ciasta wycinamy 18 kółek szklanką. 6 układamy na papierze do pieczenia, w pozostałych
wycinamy w środku mniejsze kółka, tak aby po upieczeniu powstało miejsce na farsz.
4. Kółka na blaszce smarujemy rozbełtanym żółtkiem, dalej układamy na niej 2 kółka z dziurką smarując dalej jajkiem. Pieczemy 15 min w 180 stopniach.
5. Do farszu dodajemy łyżkę śmietany ewentualnie doprawiamy ulubionymi przyprawami.
6. Do upieczonych koszyczków z ciasta nakładamy farsz i dekorujemy startym żółtym serem kiełkami rzodkiewki.
S M A C Z N E G O ! ! !
Sycąca ta kolacja. Jak dla mnie propozycja bardziej obiadowa, wieczorem nie jem takich posiłków. Ale to jedna sprawa. Głównie chciałam powiedzieć, że wygląda ekstra! Na pewno kiedyś coś takiego wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Daria, nie jest taka sycąca:) Idealne danie na przystawkę, bo koszyczki mogą być małe a wyglądają cudnie :)
UsuńTo prawda, racja :)
UsuńA co do rogalików- to moje ulubione ciasteczka, także polecam Ci zabrać się do nich jak najprędzej :)
Wyglądają świetnie, też mam gotowe ciasto francuskie w lodówce, sama nie robię, bo mi się nie chce :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszny sposób na efektowną przystawkę! Bardzo lubię takie wytrawne wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie bardzo lubię. A takiego połączenia nie miałem okazji próbować. Aż muszę wyciągnąć z zamrażalnika i pokombinować coś :) Super.
OdpowiedzUsuń