Jakoś 2 tyg. temu w kuchennych rewolucjach pojawiły się kotlety rybne. Przypomniałem sobie jak dawno ich nie jadłem, wiec naszła mnie ochota na zrobienie ich samemu. Trochę czekania na świeżego dorsza prosto z morza się opłaciło. Swoją drogą, jak będziecie w Łebie i będziecie mieli ochotę zakupić świeżą rybę, szukajcie kutrów - "Świeże rybki od Pająka".
Składniki:
- kilka filetów dorsza
- 1 marchewka
- 0,5 pietruszki w korzeniu
- 20 dkg boczku świeżego
- 1 bułka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- pietruszka zielona
- bułka tarta do panierki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Rybę dokładnie myjemy i ściągamy skórę. Staramy się też jak najdokładniej wybrać wszystkie wyczuwalne ości.
2. Bułkę namaczamy w mleku.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę dymkę.
4. Do maszynki wrzucamy przygotowaną rybę, boczek, marchewkę, podsmażoną i ostudzoną cebulę, pietruszkę w korzeniu, kilka liści zielonej pietruszki oraz odsączoną bułkę.
5. Do mięsa dodajemy jajka i przyprawiamy do smaku.
6. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy.
7. Z przygotowanego mięsa formujemy kotleciki tak jak na normalne kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej.
8. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane kotlety.
9. Smażymy równo z obu stron i po usmażeniu wkładamy na chwilę do jakiegoś naczynia z przykryciem, aby kotlety "doszły".
Składniki:
- kilka filetów dorsza
- 1 marchewka
- 0,5 pietruszki w korzeniu
- 20 dkg boczku świeżego
- 1 bułka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- pietruszka zielona
- bułka tarta do panierki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Rybę dokładnie myjemy i ściągamy skórę. Staramy się też jak najdokładniej wybrać wszystkie wyczuwalne ości.
2. Bułkę namaczamy w mleku.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę dymkę.
4. Do maszynki wrzucamy przygotowaną rybę, boczek, marchewkę, podsmażoną i ostudzoną cebulę, pietruszkę w korzeniu, kilka liści zielonej pietruszki oraz odsączoną bułkę.
5. Do mięsa dodajemy jajka i przyprawiamy do smaku.
6. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy.
7. Z przygotowanego mięsa formujemy kotleciki tak jak na normalne kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej.
8. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane kotlety.
9. Smażymy równo z obu stron i po usmażeniu wkładamy na chwilę do jakiegoś naczynia z przykryciem, aby kotlety "doszły".
S M A C Z N E G O ! ! !
gdy zobaczylem maila informujacego o nowym wpisie, pierwsze co pomyslalem-wspomnialem to wlasnie kotlety od gesslerowej. widze tez siedzialo w glowie ;)
OdpowiedzUsuńteraz juz prawie kompletnie nie pamietam co ona tam dodawala (byl majonez), a przepisu w necie niet. chodzily one za mna, bo tak zachwalali "mmm mmm jakie soczyste, jakie smaczne", ale sie rozmylo.
a podczas smazenia mogles plytke wypalic :/
g.
ja chyba w ogóle nie jadłam kotletów rybnych, chociaż nie powiem, też mi się zachciało :)
OdpowiedzUsuńdorsz jak dla mnie jest najlepszą wśród ryb :) uwielbiam i często robię, min. na grillu http://www.zgrilla.pl/grillowany-dorsz-z-jablkami/ Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis na kotleciki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń