HRS

środa, 12 czerwca 2013

Chłodnik litewski

W tak ciepły dzień jak dziś nie ma nic lepszego jak podawana na zimno zupa. W sklepach pojawiła się świeża botwinka w związku z tym żal było mi tego nie wykorzystać. Dzisiejszy przepis zupełnie w wersji klasycznej razem z rzodkiewką i ogórkiem, które dodają orzeźwienia.  Polecam szczególnie na falę upałów, które zapowiadają w tym tygodniu :)








Składniki:
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • pół pęczka świeżego kopru
  • 1 l maślanki
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżki vegety
Przygotowanie:
1. Buraczki z botwinki odcinam, myje,obieram i kroje w kostkę razem z liśćmi łodygi.
2. Do garnka wrzucam posiekaną botwinkę zalewając ją wodą i dodając  łyżkę octu i ok. 1,5 łyżki vegety. Tak gotuje ok 15 min, aż wszytko zmięknie. Odstawiam do wystygnięcia.
3. Rzodkiewkę i ogórek ścieram na dużych oczkach na tarce.
4. Szczypiorek i koperek drobno kroję.
5. Wrzucam wszystkie składniki do ugotowanej botwinki i dolewam ok. 800 ml maślanki.
6. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
8. Podajemy z jajkiem.


S M A C Z N E G O ! ! !









3 komentarze:

  1. Świetna propozycja na upały :-) A ja polecam zamiast octu dodać cytrynę. Będzie smaczniej i zdrowiej zarazem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie :) smakuję pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...