HRS

czwartek, 31 maja 2012

Rozwiązanie kolejnego konkursu!

I wspaniały chorwacki sosik trafia do:
m_kowalewska_1a......pl
Na facebooku jako Martyna Weronika K.

Gratulacje! Proszę o dane do wysyłki na mail:)


środa, 23 maja 2012

Koktajlowo truskawkowo



I już są! Pojawiły się pierwsze nasze truskawki!
Chociaż ostatnio w Tunezji miałem okazję spróbować prawie tak pysznych jak nasze, no ale jednak prawie robi różnice. Tak zachciało mi się takiego świeżego koktajlu owocowego, że dziś poleciałem do warzywniaka i go po prostu zrobiłem :) Pychota!! Teraz jeszcze czekać na inne owoce i będą kolejne koktajle na blogu :)
Przypominam jednocześnie o trwającym konkursie!
Składniki:
0,5 kg truskawek
0,5 l maślanki
3 łyżki cukru


Przygotowanie:
1. Truskawki obieramy, myjemy.
2. Następnie wrzucamy do naczynia truskawki i cukier i miksujemy.
3. Dolewamy maślankę i dokładnie mieszamy.
4. Odstawiamy na trochę do lodówki.
5. Pyszny koktajl gotowy do spożycia.


wtorek, 22 maja 2012

Ćevapčići - kuchnia bałkańska i KONKURS!

Tak jak obiecałem przy relacji z Chorwacji umieszczam po weekendzie Ćevapčići - danie kuchni bałkańskiej, występujące w różnych krajach pod różnymi nazwami. Danie - jak to niektórzy podczas grilla stwierdzili - podobne do naszych mielonych, no ale według mnie różni się troszkę. Niektórym smakowało innym zaś nie. Warto spróbować i zaskoczyć swoich gości na grillu czymś innym niż zwykłe kiełbaski.
Polecam z pysznym sosikiem ajvar - który będzie do wygrania w konkursie już dziś ;)
Ćevapčići - porcja ok 30 szt.
Składniki:
70 dkg mięsa mielonego (ja robiłem wołowo - wieprzowe) idealnie by było z domieszką baraniny, ale ciężko dostać

2 duże cebule
7 ząbków czosnku
1,5 łyżki: pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej, majeranku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
1/4 szklanki wody
 
Przygotowanie:
1. Mięso mielimy.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
3. Dodajemy cebulę i wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę.
4. Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszamy (naprawdę dokładnie trzeba wymieszać)
5. Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki.
6. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.
7. Można sobie przygotować miskę z wodą do maczania rąk przed formowaniem.
8. Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.
9. Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.
10. Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając.
11. Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar i cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!
S Z M A C Z N E G O !






UWAGA KOKURS! 
Do wygrania słoik smacznego sosiku Ajvar prosto z Chorwacji!
Wystarczy, że:
1. Dodasz komentarz ze swoim mailem.
2. Polubisz naszą stronę na FB - http://www.facebook.com/gotujebochce
3. Udostępnisz na swojej tablicy wpis z daniem z bloga, który jest dostępny na FB!
Spośród wszystkich osób, co spełnia powyższe warunki wybrana zostanie 1, która otrzyma sosik

AA ZAPOMNIAŁEM DODAĆ! ROZWIĄZANIE ZROBIMY ZA TYDZIEŃ CZYLI 30.05.2012

 POWODZENIA









niedziela, 20 maja 2012

Banany z grila

To nie żarty:) Kto nie próbował to naprawdę polecam. Znakomita potrawa dla łasuchów. Sezon grillowy w pełni, więc nie zabraknie też dań na grilla. Dziś przedstawiam znakomite, wyjątkowe w swoim rodzaju banany z czekoladą. Robi się je prosto a zawsze możecie swoich gości zaskoczyć.
Polecam spróbować i bardzo proszę dać znać w komentarzach wrażenia :)




Potrzebne składniki:
Banany
Czekolada mleczna






Przygotowanie:
1. Na mocno rozgrzanego grilla wrzucamy banany w skórce.
2. Grillujemy je tak długo aż po dotknięciu palcem będą naprawdę miękkie, ewentualnie, jak już skórka zacznie sama pękać.
3. Następnie robimy nacięcie w bananie.
4. Do naciętego banana wkładamy 3-4 kostki mlecznej czekolady.
5. Czekamy aż czekolada się rozpuści i konsumujemy.

S M A C Z N E G O !!!  


piątek, 18 maja 2012

Naleśniki z farszem pieczarkowo-serowym


Naleśniki z farszem pieczarkowo - serowym miały już jakiś czas temu się pojawić na blogu, ale jakoś zdjęcia były do niczego, to potem zapomniałem i tak dziś siedząc i zastanawiając się co zrobić na obiad wpadłem na pomysł, że znów je zrobię. Dość prosto się je robi, a smak naprawdę jest wyśmienity.




Porcja ok 10 naleśników


Ciasto do naleśników składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej GAZOWANEJ
2 jajka
posiekana pietruszka zielona (do koloru i smaku)
sól, olej


Naleśniki chyba każdy potrafi zrobić, więc chyba nie ma sensu opisywać no ale: wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę, dodajemy pietruszki i najlepiej blenderem potraktować wszystko. Odstawiamy na 15-20 minut, aby ciasto nabrało lekko zielonego koloru i smażymy.

Farsz składniki:
30 - 40 dkg pieczarek
3 ząbki czosnku
pietruszka zielona
1/2 cebuli
10-15 dkg sera żółtego
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy w kostkę.
2. Pieczarki można zetrzeć na tarce, drobno pokroić - ja pociąłem je przy pomocy blendera.
3. Ser żółty kroimy w małe kostki.
4. Pietruszkę drobno siekamy.



5. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i oliwy.
6. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę.
7. Dosypujemy posiekane pieczarki, solimy i całość dusimy z 10-15 min.
8. Do pieczarek dodajemy wyciśnięty czosnek, pietruszkę zieloną i na koniec ser żółty.
9. Całość posypujemy pieprzem.
10. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż ser się rozpuści.

   
11. Usmażonego naleśnika kładziemy na płaskiej powierzchni.
12. Kładziemy na niego łyżeczkę farszu i dokładnie rozsmarowujemy na środku naleśnika.
13. Całość składamy w prostokąty (tak jak na obrazkach poniżej)
14. Złożone naleśniki podsmażamy jeszcze na rozgrzanej patelni.
15. Gotowe - można jeszcze polać sosem czosnkowym, ale nie trzeba :)

S M A C Z N E G O !!




czwartek, 17 maja 2012

Chorwacja 2012 - majówka


Chyba dawno nie było u nas tak długiej majówki. Pewno większość z Was spędzała ten okres po za domem. Ja również, po raz 3 w ciągu ostatniego roku wybrałem się do Chorwacji z www.partycamp.pl. Chorwacja jest przepiękna. W ciągu kilku dni odwiedziliśmy kilka ciekawych miejsc. Zdecydowanie najładniej jest na Jeziorach Plitvickich, co widać na zdjęciach. Będąc w tym kraju punktem obowiązkowym każdego wyjazdu powinny być te jeziora - dosłownie raj na Ziemi. Kolejnymi fajnymi punktami wyjazdu były wycieczki do Rijeki i na wyspę KRK oraz rejs imprezowym statkiem.
Oczywiście nie obyło się również bez kosztowania regionalnej kuchni. Na zdjęciu widać Ćevapčići - które jak się uda zrobię już w najbliższy weekend, a taki pomarańczowy sosik, który widać na talerzu, będzie do wygrania w następnym konkursie :) Sosik nazywa się"Ajwar".
Gdyby ktoś był zainteresowany wyjazdem z nami we wrześniu zapraszam na stronki lub pisać bezpośrednio do mnie  www.croatia.summerpartycamp.pl i www.summerpartycamp.pl
 
  
A na koniec zagadka z poprzedniego wyjazdu. Co przedstawia to zdjęcie??

 ODP. Drink z parasolką :)

poniedziałek, 14 maja 2012

Pasta z makreli

 Dawno nie było żadnego posta, ale było to spowodowane wyjazdem do Chorwacji, z której danie również znajdzie się na blogi, no i oczywiście mały konkursik z nagrodą, ale o tym w kolejnym poście. Tym razem chyba 2 już na moim blogu szybka i prosta sałatka, a raczej pasta do chleba. Jest banalnie prosta a przy okazji bardzo smaczna i znakomicie zastępuje wędliny sklepowe, na które ja przynajmniej już nie mogę patrzeć. Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie było aparatu pod ręką.
Sałatka z makreli

Składniki:
1 makrela
2 jajka
1/4 dużej cebuli
masło
szczypiorek do posypania
sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Makrelę obieramy ze skórki i oddzielamy od ości.
3. Wszystkie składniki mielimy w maszynce, tj. makrela, 1/4 cebuli, 2 ugotowane i ostudzone jajka i do wszystkiego dodajemy trochę masła
4. Zmielone składniki dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy sól, pieprz.
6. Polecam na trochę pastę odstawić do lodówki, a następnie smarować nią chleb. Do smaku można posypać szczypiorkiem.

S M A C Z N E G O !!!!


Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...