Jakiś rok temu pierwszy raz spróbowałem tego ciasta. Od razu stało się jednym z moich ulubionych, a to za sprawą genialnego spodu. Miałem okazje skosztować w kilku miejscach, m.in. u znajomej w kawiarni Weranda Cafe w Chałupach. Swoją drogą, jeżeli wybieracie się na półwysep - koniecznie tam musicie wstąpić na kawę i ciacho.
Smak spodu tego ciasta urzekł mnie i dość długo szukałem przepisu na to jakże banalne połączenie smaków - nutella + sucharki.
Składniki:
700 g nutelli bądź tym podobnych zaminników
0,5 l śmietany 30%
3 śmietan fixy
0,5 kg zmielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
słoik wiśni w kompocie
3 galaretki wiśniowe
1 opakowanie sucharków
Przygotowanie:
Spód:
1. Do garnka z wodą wstawiamy słoik z nutellą i mieszamy, aż będzie rzadkie.
2. Sucharki wrzucamy do miski i kruszymy na małe kawałeczki.
3. Płynną nutellą zalewamy sucharki i całość miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają.
4. Do tortownicy przelewamy całą masę i wygładzamy.
5. Wkładamy tortownicę do zamrażarki, aby schłodzić spód.
Środek:
1. 0,5 l śmietany 30% wlewamy do naczynia.
2. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i ubijamy śmietanę na gęsto.
3. Na koniec dodajemy 3 śmietan fixy.
4. Do ubitej śmietany dodajemy 0,5 kg zmielonego twarogu i dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy na schłodzony i utwardzony spód.
Góra:
1. Do garnka przelewamy kompot z wiśni i uzupełniamy do pełnego 1l wodą. Całość podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.
2. Wiśnie z kompotu rozkładamy na pozostałe warstwy.
3. Galaretki wrzucamy do gorącego kompotu i rozrabiamy.
4. Zostawiamy przygotowane galaretki do ostygnięcia.
5. Kiedy zacznie tężeć wylewamy na pozostałą część ciasta i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.
MAŁA RADA: Zacznij od warstwy górnej, aby w czasie robienia reszty, galaretka mogła zastygnąć
Smak spodu tego ciasta urzekł mnie i dość długo szukałem przepisu na to jakże banalne połączenie smaków - nutella + sucharki.
Składniki:
700 g nutelli bądź tym podobnych zaminników
0,5 l śmietany 30%
3 śmietan fixy
0,5 kg zmielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
słoik wiśni w kompocie
3 galaretki wiśniowe
1 opakowanie sucharków
Przygotowanie:
Spód:
1. Do garnka z wodą wstawiamy słoik z nutellą i mieszamy, aż będzie rzadkie.
2. Sucharki wrzucamy do miski i kruszymy na małe kawałeczki.
3. Płynną nutellą zalewamy sucharki i całość miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają.
4. Do tortownicy przelewamy całą masę i wygładzamy.
5. Wkładamy tortownicę do zamrażarki, aby schłodzić spód.
Środek:
1. 0,5 l śmietany 30% wlewamy do naczynia.
2. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i ubijamy śmietanę na gęsto.
3. Na koniec dodajemy 3 śmietan fixy.
4. Do ubitej śmietany dodajemy 0,5 kg zmielonego twarogu i dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy na schłodzony i utwardzony spód.
Góra:
1. Do garnka przelewamy kompot z wiśni i uzupełniamy do pełnego 1l wodą. Całość podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.
2. Wiśnie z kompotu rozkładamy na pozostałe warstwy.
3. Galaretki wrzucamy do gorącego kompotu i rozrabiamy.
4. Zostawiamy przygotowane galaretki do ostygnięcia.
5. Kiedy zacznie tężeć wylewamy na pozostałą część ciasta i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.
MAŁA RADA: Zacznij od warstwy górnej, aby w czasie robienia reszty, galaretka mogła zastygnąć
S M A C Z N E G O ! ! !
Te ciasto musi smakowac obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńbo jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, wow!
OdpowiedzUsuńO tak, jest mega!!!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, czas się za nie zabrać ;)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast sucharków mogą być herbatniki? :)
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA jaka wielkość jest tortownicy?
OdpowiedzUsuńhmm standardowa? :) Nie wiem nie mierzyłem :)
UsuńPrzepyszne ciasto!!! Mam 12 lat i wyszło mi rewelacyjnie ^^ Jest łatwe do zrobienia, a efekty są przepyszne!! <3
OdpowiedzUsuńMmmmmm :D Niebo w buzi! :)
OdpowiedzUsuńZastąpiłam wiśnie truskawkami i galaretkę wiśniową galaretką truskawkowa :D
Jeszcze lepszy efekt <3 :D
Jaka duza paczka ma byc sucharkow?
OdpowiedzUsuńTo będziemy testować w weekend te pyszności ;) tylko chyba zrobię z surowych wiśni zagotuję je osłodzę i dodam truskawki :))
OdpowiedzUsuńSuper dzisiaj zrobię
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jadłam na weselu u mojego brata wszyscy goście byli zachwyceni.Gorąco polecam
OdpowiedzUsuń