HRS

środa, 3 kwietnia 2013

Ciasto z nutellą i wiśniami

Jakiś rok temu pierwszy raz spróbowałem tego ciasta. Od razu stało się jednym z moich ulubionych, a to za sprawą genialnego spodu. Miałem okazje skosztować w kilku miejscach, m.in. u znajomej w kawiarni Weranda Cafe w Chałupach. Swoją drogą, jeżeli wybieracie się na półwysep - koniecznie tam musicie wstąpić na kawę i ciacho.
Smak spodu tego ciasta urzekł mnie i dość długo szukałem przepisu na to jakże banalne połączenie smaków - nutella + sucharki.



Składniki:
700 g nutelli bądź tym podobnych zaminników
0,5 l śmietany 30%
3 śmietan fixy
0,5 kg zmielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
słoik wiśni w kompocie
3 galaretki wiśniowe
1 opakowanie sucharków




Przygotowanie:
Spód:
1. Do garnka z wodą wstawiamy słoik z nutellą i mieszamy, aż będzie rzadkie.
2. Sucharki wrzucamy do miski i kruszymy na małe kawałeczki.
3. Płynną nutellą zalewamy sucharki i całość miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają.
4. Do tortownicy przelewamy całą masę i wygładzamy.
5. Wkładamy tortownicę do zamrażarki, aby schłodzić spód.

Środek:
1. 0,5 l śmietany 30% wlewamy do naczynia.
2. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i ubijamy śmietanę na gęsto.
3. Na koniec dodajemy 3 śmietan fixy.
4. Do ubitej śmietany dodajemy 0,5 kg zmielonego twarogu i dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy na schłodzony i utwardzony spód.


Góra:
1. Do garnka przelewamy kompot z wiśni i uzupełniamy do pełnego 1l wodą. Całość podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.
2. Wiśnie z kompotu rozkładamy na pozostałe warstwy.
3. Galaretki wrzucamy do gorącego kompotu i rozrabiamy.
4. Zostawiamy przygotowane galaretki do ostygnięcia.
5. Kiedy zacznie tężeć wylewamy na pozostałą część ciasta i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.

MAŁA RADA: Zacznij od warstwy górnej, aby w czasie robienia reszty, galaretka mogła zastygnąć
S M A C Z N E G O  ! ! ! 




16 komentarzy:

  1. Te ciasto musi smakowac obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, jest mega!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, czas się za nie zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy zamiast sucharków mogą być herbatniki? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka wielkość jest tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasto!!! Mam 12 lat i wyszło mi rewelacyjnie ^^ Jest łatwe do zrobienia, a efekty są przepyszne!! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmm :D Niebo w buzi! :)
    Zastąpiłam wiśnie truskawkami i galaretkę wiśniową galaretką truskawkowa :D
    Jeszcze lepszy efekt <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka duza paczka ma byc sucharkow?

    OdpowiedzUsuń
  9. To będziemy testować w weekend te pyszności ;) tylko chyba zrobię z surowych wiśni zagotuję je osłodzę i dodam truskawki :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Super dzisiaj zrobię

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto jadłam na weselu u mojego brata wszyscy goście byli zachwyceni.Gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...