HRS

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt!


W tę Wigilijną noc, niech w Waszym domowym zaciszu, przy Wigilijnym stole,
Zapanuje miłość, poczucie radości oraz zgoda,
Niech rodzinne ciepło doda wam odwagi w nadchodzącym nowym roku,
Tak aby był jeszcze lepszy od bieżącego.
Wszystkim odwiedzającym mojego bloga oraz znajomym życzę ja:) Wesołych !

sobota, 22 grudnia 2012

Sałatka z gruszkami w miodzie i orzechami

Ostatnio przy okazji urodzin znajomego kuzynki odkryłem nową sałatkę. Mianowicie sałatka z gruszkami wysmarowanymi miodem i orzechami. Bardzo łatwo się przygotowuje i podobnie co poprzednie sałatki z rukolą.








Składniki:
Sałata
Rukola
Pomidory koktajlowe
Ogórek zielony
Gruszka
Orzechy laskowe
Ser Camembert
Miód




 Przygotowanie:
1. Sałatę i rukolę myjemy, orzechy obieramy z łupinek, gruszkę obieramy ze skórki.
2. Gruszkę kroimy w plasterki i smarujemy każdy miodem.
3. Orzechy przy pomocy blendera rozdrabniamy.
4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy wysmarowaną miodem gruszkę i chwilkę smażymy.
5. Dodajemy na patelnię rozdrobnione orzechy i całość mieszamy.
6. Ogórka kroimy w zapałki, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół.
7. Na półmisku układamy porozrywaną sałatę, następnie rukolę, ogórek, pomidor.
8. Ser Camembert kroimy w kostkę i układamy do reszty.
9. Na samą górę kładziemy przygotowane gruszki i posypujemy resztą orzechów.
10. Całość jeszcze delikatnie można polać miodem.
11. Sałatka gotowa!

S M A C Z N E G O ! ! ! 





środa, 19 grudnia 2012

Zapachy świąt - pomarańcz z goźdżikami

W TV ciężarówka coca-coli już od jakiegoś czasu, Kevin już na falstarcie leciał, śnieg popadał, szał zakupów więc znak, że święta coraz bliżej.
Z czym, a dokładniej z jakim zapachem kojarzą Wam się święta?
Mi osobiście z cytrusami, zapachem kompotu z suszu i zapachem karpia.
Od jakiegoś czasu też robimy na święta pomarańcz z goździkami. Piękny zapach, który unosi się w całym domu.


Składniki:
Pomarańcz
2 paczki goźdżików

Przygotowanie:
1. W skórkę pomarańczy wbijamy goździki.
2. Gotowy "odświeżacz powietrza" zostawiamy na jakimś talerzyku i delektujemy się przez jakiś czas zapachem.

niedziela, 9 grudnia 2012

Pikantna musztarda z jabłek

Już po raz XIV odbywa się w tym roku Łebski Festiwal Pomuchla (pomuchel to nic innego jak po kaszubsku dorsz).
Wspaniałe święto, ale o tym przy kolejnym artykule.
Chciałem się pochwalić zdobyczą jaką udało mi się zdobyć na tymże festiwalu, mianowicie pikantna musztarda z jabłek. Coś niesamowitego i pysznego. Niesamowity smak. Postaram się odtworzyć w niedalekiej przyszłości. Z tego co się orientuję od Pani, musztarda ta składa się jabłek z dodatkiem imbiru, chili i czosnku. Pychota!

czwartek, 6 grudnia 2012

Pasta z Awokado

Zima, a w raz z nią ciągłe przeziębienia. Polecam na wzmocnienie pastę z awokado z dodatkiem czosnku i pietruszki zielonej.
Pastę można zrobić w blenderze, bądź też rozgnieść widelcem.
Doskonale nadaje się na kanapki zamiast zwykłego masła.






Składniki:
1 miękkie Awokado
2 ząbki czosnku
pietruszka zielona
sól

Przygotowanie:
1. Awokado dzielimy na pół, wybieram miąższ ze środka, wrzucamy do blendera.
2. Dodajemy 2 obrane ząbki czosnku i kilka liści pietruszki.
3. Całość dokładnie miksujemy, dodając szczyptę soli.

S M A C Z N E G O  ! ! ! 

środa, 5 grudnia 2012

Sałatka z rucoli, szynki parmeńskiej, fety i granata

Jakiś czas temu na blogu gościła sałatka z rucoli i łososia, tym razem kolejny pomysł na wykorzystanie przepysznej rucoli.
Bardzo szybka do przygotowania i za razem bardzo smaczna. Sałatka z rucoli, szynki parmeńskiej, fety i granata.
Świetnie nadaje się na przywitanie niespodziewanych gości:)





Składniki:
Rucola
Ser feta
Granat
Szynka parmeńska
ocet balsamiczny


Przygotowanie:
1. Rucole myjemy, układamy na spód talerza.
2. Ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nim rucole.
3. Szynkę kroimy, lub rwiemy na kawałki, dodajemy do pozostałych składników.
4. Granat obieramy i posypujemy sałatkę.
5. Całość polewamy octem balsamicznym.
6. Do dekoracji można dodać jeszcze mandarynkę.

S M A C Z N E G O !






poniedziałek, 26 listopada 2012

Weekend w Karlskronie - Videorelacja

Jako, że od jakiegoś czasu wpisy o podróżach zaczynam dodawać na mojego nowego bloga http://www.lebski.net, tym razem zapraszam Was na video relację z weekendowego wypadu do Karlskrony.

Dodam tylko, że jest to mój 1 zrobiony własnoręcznie filmik od A do Z :)

Film do obejrzenia na:

http://lebski.net/weekend-w-karlskronie-film-z-wyjazdu/

środa, 21 listopada 2012

Sałatka z rucolą, łososiem i mandarynkami

Rucola - jej smak znam już jakiś czas. Do tej pory nie zdarzyło mi się jeść żadnej sałatki na jej podstawie, ale niedawno to się zmieniło. Przepyszna sałatka, którą dosłownie pokochałem.
Sałatka z rucolą, serem feta, łososiem i mandarynkami.






Składniki:
Rucola
Mandarynki(mogą być z puszki)
Ser feta
Łosoś wędzony
ocet balsamiczny


Przygotowanie;
1. Rucole myjemy, wykładamy na spód talerza.
2. Ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nim rucolę.
3. Łososia kroimy w plasterki i dokładamy do reszty.
4. Do całości dodajemy odsączone mandarynki z puszki i całość polewamy octem balsamicznym.

Sałatka smakuje tak wyśmienicie, że nie trzeba nic więcej aby ją doprawić.


S M A C Z N E G O ! ! !

poniedziałek, 19 listopada 2012

Pampuchy z sosem waniliowym


Pampuchy już raz pojawiły się na blogu. Wtedy były z sosem truskawkowym. Tym razem w wersji znanej np. z Austrii. Kto był na nartach w tym kraju i jadł takiego pampucha z sosem waniliowym to wie o czym mowa.
Do sosu swojska marmolada i można się rozpłynąć!






Składniki:

Pampuchy - tutaj przepis

Sos waniliowy (źródło):
3 żółtka
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe cukru waniliowego (2 opakowania po 9 g)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 strąk wanilii 450 ml mleka


 Przygotowanie:
1. Pampuchy robimy z przepisu -  tutaj przepis.
2. Kroimy laskę wanilii wzdłuż i przy pomocy noża zbieramy ziarenka.
3. Do garnka wrzucamy żółtka, cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną.
4. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę przy pomocy miksera.
5. Wlewały do całości mleko, dodajemy laskę wanilii wcześniej rozkrojoną i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
6. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy. Kiedy będzie zbyt gęsty można dodać mleka.
7. Pampuchy wykładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy trochę marmolady i przepyszne danie jest gotowe.

S M A C Z N E G O ! ! ! 


czwartek, 15 listopada 2012

Pingwiny nie z Madagaskaru - dekoracja

Król Julian byłby ze mnie dumny :) Stworzyłem mu armię pingwinów.
Znów zobaczone gdzieś w sieci i postanowiłem sam zrobić jak dekoracja na stół.
Przyznajcie, że wyglądają świetnie.








Składniki:
Oliwki czarne
Ser np. feta
Ugotowana marchewka
Wykałaczki

Przygotowanie:
1. Marchewkę kroimy w krążki i wycinamy trójkącik na nosek.
2. W dziurkę oliwki wsadzamy marchewkę i już mamy dziobek.
3. Drugą oliwkę nacinamy wzdłuż, wkładamy do środka ser feta.
4. Na wykałaczkę nadziewamy marchewkę (stópki), następnie oliwkę z fetą w środku i na sam koniec główkę.
5. Przy pomocy wykałaczki robimy oczka i pingwiny gotowe ;)

poniedziałek, 12 listopada 2012

Tort bezowy - owocowy

Urodziny, imieniny, rodzinne imprezy. Często zastanawiacie się pewno jakie ciasto zrobić? To może mała podpowiedź? Tort bezowy z owocami? O tak to jest to. Idealnie nadaje się po kawałeczku do kawy. Mega słodki, ale też mega pyszny. Szybki w przygotowaniu i pasuje na każdą okazję.



Składniki:
Gotowe krążki bezowe
0.5 l śmietany 30%
20 dkg cukru pudru
1 paczka cukru wanilinowego
słoik wiśni
owoce do dekoracji

Przygotowanie:
1. Ubijamy śmietanę.
2. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i wanilinowy.
3. Na talerz kładziemy 1 krążek bezowy.
4. Smarujemy dokładnie ubitą śmietaną.
5. Rozkładamy wiśnie, następnie 2 krążek, śmietana, wiśnie.
6. Ostatni krążek kładziemy na wierzch, przykrywamy śmietaną i dekorujemy różnymi owocami. Ja użyłem granat, brzoskwinie z puszki i truskawki.
7. Pozostałą część śmietanki rozsmarowujemy dokładnie na boki tortu.
8. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce i zostawiamy na kilka godzin. Będzie on wtedy trochę nasączony i łatwiej będzie się dzieliło.

S M A C Z N E G O ! ! ! 



niedziela, 11 listopada 2012

Jeż na talerz

Jesień dalej za oknem a jeże wchodzą do domów, przynajmniej przy okazji imprezki.
Przypadkowo gdzieś, ktoś mi pokazał na FB jeża - jeju ale to fajne:)
Rzeczywiście fajna i prosta dekoracja na półmisek.







Składniki:
Pół gruszki
kilka winogron
pieprz ziarnisty
wykałaczki

Przygotowanie:
1. Gruszkę kroimy na pół.
2. Przy pomocy noża/obieraczki obieramy do połowy skórkę.
3. Wykałaczki łamiemy na pół i  nadziewamy winogrona, następnie wbijamy w gruszkę.
4. Z pieprzu tworzymy oczy i dekoracja gotowa:)

A tak prezentuje się na talerzu:

czwartek, 8 listopada 2012

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem - kuchnia lidla

Nienawidzę, nie cierpię kaszy gryczanej - fuuuuuuj. Chyba jedyne danie, którego nie jestem w stanie przełknąć. Ale jednak coś mnie skusiło na te babeczki. Naprawdę nie wiem co, ale już trudno się mówi. Zrobiłem. I co? Hmm, jedyna potrawa z kaszą, którą do tej pory udało mi się przełknąć. Rewelacji nie ma, ale zjadliwe. Tyle na początek a teraz zabieramy się za serniczki z kaszy gryczanej z imbirem.




Składniki:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
250 g serka mascarpone
1 limonka
20 g imbiru startego na tarce
100 g gorzkiej czekolady
4 jajka
115 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
1. Foremki smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane foremki wstawiamy do lodówki
2. Ugotowaną kaszę blendujemy.
3. Kaszę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone.
4. Żółtka oddzielamy od białek.
5. Dodajemy do żółtek 50 g cukru i dokładnie ucieramy na sztywną masę.
6. Skórkę z wyparzonej limonki ścieramy na tarce do masy z kaszy i serka.
7. Tak samo postępujemy z imbirem.
8. Całość dokładnie mieszamy.
9. Dodajemy do masy ubite żółtka.
10. Następnie dodajemy 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i szczyptę proszku do pieczenia.
11. Wszystko dokładnie mieszamy.
12. Białka i 50 g cukru ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy do pozostałej części ciasta, z tym, że ostatnią partię delikatnie mieszamy.
13. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
14. Wyjmujemy foremki z lodówki i nakładamy gotowe ciasto.
15. Do ciasta dokładamy rozdrobnioną czekoladę.
16. Foremki układamy na blachę, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 35-40 min.

Tak jak wspominałem na początku. Nie cierpię kaszy gryczanej, ale w postaci tych ciasteczek jest zjadliwa. Jakoś danie nie przekonało mnie do tego, żeby na stałe zagościć w moim jadłospisie. Można zrobić raz, na próbę i wystarczy.
A przy okazji, skoro kolejny raz zagościło u mnie danie z kuchni Lidla, chciałem serdecznie podziękować za głosy oddane na moją lasagne w konkursie. Niebawem wyniki i pochwalę się jak coś wygram ;)





środa, 7 listopada 2012

Rozgrzewająca herbata na jesienne wieczory

Zimno, mokro, za oknem padający deszcz... Taka rzeczywistość ostatnio, taka pora roku nic na to nie poradzimy.
Znam pewien sposób aby umilić sobie te zimne wieczory. Mianowicie pyszna herbata z cytrusami, miodem, goździkami i imbirem.
Polecam spróbować naprawdę rozgrzewa.






Składniki:
Herbata earl grey
1/4 pomarańcza
1/4 limonki/cytryny
kilka goździków
łyżka miodu
trochę imbiru
szczypta cynamonu
ewentualnie łyżeczka cukru brązowego

Przygotowanie:
1. Owoce parzymy.
2. Kroimy je na ćwiartki.
3. Całość wrzucamy do szklanki.
4. Dodajemy miód, goździki, cukier, ścieramy trochę świeżego imbiru i szczypta cynamonu.
5. Zalewamy herbatę gorącą wodą.
6. Czas na delektowanie się pysznościami :)

S M A C Z N E G O



poniedziałek, 5 listopada 2012

Pampuchy / Parowce z truskawkami - smaki dzieciństwa

Pampuchy/parowce - i jedna i druga nazwa chyba odpowiednia. Przepyszne kluski, na które z kuzynką zawsze do babci się jeździło. Smak z dzieciństwa z pysznym musem truskawkowym prezentowanym już na blogu przy okazji naleśników z twarogiem.
Kto z Was nie zna tego smaku niech żałuje i leci do sklepu po produkty.
Babcia robiła je zawsze na garnku ze szmatką czy firanką, ale takie sitko jak na zdjęciu też doskonale daje radę.


Składniki (porcja ok 20 szt.):
0,6 kg mąki
4 łyżki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego
2 jajka
szczypta soli
0,5 kostki drożdży
1,5 szklanki mleka

Mus:
Opakowanie mrożonych truskawek
1 śmietana 30%
cukier

Przygotowanie:
1. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
2. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i trochę mąki.
3. Odstawiamy ciasto na ok 25 min do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy pozostałe składniki: cukier wanilinowy, jajka, mąkę i szczyptę soli.
5. Wyrabiamy ciasto z którego da się zrobić kluski.



6. Tworzymy kulki i zostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
7. W garnku nagrzewamy wodę, aby była para.
8. Wyrośnięte kluski wkładamy na sitko/szmatkę i przykrywamy np. 2 garnkiem.
9. Po ok 5 minutach parowce są gotowe.

MUS:
1. Do rozmrożonych truskawek dodajemy śmietanę i cukier.
2. Całość blendujemy albo miksujemy.

S M A C Z N E G O ! ! !

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...