HRS

czwartek, 31 stycznia 2013

Domowy chleb

Wczoraj na moim funpage na FB napisał do mnie Darek z Chicago. Napisał, że ma fajny przepis na zupę i na chleb. Z racji tego, że w życiu sam chleba nie robiłem, a chciałem kiedyś spróbować mówię czemu nie. Tym bardziej, że przepis wydawał się banalnie prosty, a zdjęcie, które podesłał Darek - hmm więcej namawiać mnie nie było trzeba.
Prosty, smaczny z chrupiącą skórką chleb domowy. Dzięki Darku!




Składniki:
1 litr ciepłej wody
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych
garść łuskanego słonecznika
odrobina mleka do wykończenia




Przygotowanie:
1. Do miski wlewamy wodę.
2. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli.
3. Wsypujemy 8 łyżek płatków owsianych.
4. Kruszymy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Odstawiamy masę na 20 min w ciepłe miejsce.
6. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
7. Po 20 min. dodajemy mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść słonecznika.
8. Całość wyrabiamy na ciasto.
9. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
10. Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem 1 raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.
11. Na wierzch smarujemy chleb mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.
12. Blachę wstawiamy do piekarnika na 1 godz.
13. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy.
14. Odstawiamy do ostygnięcia i możemy spożywać.

 S M A C Z N E G O !  ! ! 



środa, 30 stycznia 2013

Kurczak po indyjsku

Już za tydzień lecę do Indii. Trzeba zacząć przygotowywać się na indyjskie jedzenie. Tym razem w kuchni lidla znalazł się przepis Pascala - kurczak po indyjsku - znakomicie. Stwierdziłem, że to będzie idealny przepis na początek wpisów na temat Indii. Podejrzewam, że uda mi się do wylotu zrobić jeszcze 1, góra 2 wpisy a potem na 3 tygodnie nie wiem jak to będzie, ale postaram się w miarę możliwości zdawać relacje. Jeżeli mi się nie uda, po powrocie zrobię dokładny opis wyprawy i wstawię zdjęcia.


Składniki:
1 udko z kurczaka
1 pierś z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
100 g orzechów z nerkowca
4 ząbki czosnku
30 g świeżego imbiru
2 łyżki białego octu winnego
100 g przecieru pomidorowego
100 ml słodkiej śmietany 30%
1 puszka pomidorów
1 cebula
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 2 łyżki curry
sól
1 kostka rosołowa drobiowa
ryż

Przygotowanie:
1. Wszystkie części kurczaka dokładnie myjemy i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości.
2. Z mięsa ściągamy również skórę a gotowe mięso kroimy w kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miseczki.
4. Do tej samej miseczki ścieramy świeży imbir i wszystko mieszamy.
5. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy zawartość miseczki z cebulą, czosnkiem i imbirem.
6. Przygotowujemy sobie w miseczce mieszankę przypraw: cynamon, pieprz cayenne oraz curry.
7. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
8. Następnie dodajemy 2 łyżki octu winnego i mieszamy.
9. Na patelnię wlewamy 100 ml śmietany, 100 g przecieru pomidorowego i puszkę pomidorów.

10. Całość mieszamy i dodajemy jeszcze szklankę wody oraz kostkę rosołową.
11. Przygotowane mięso solimy i dodajemy trochę soli do sosu.
12. Wrzucamy mięso do sosu i mieszamy.
13. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy ryż.
14. Orzechy nerkowca rozdrabniamy w moździerzu lub przy pomocy blendera. Połowę wrzucamy do sosu i całość gotujemy 10-15 min i sprawdzamy czy mięso nie jest surowe.
15. Ryż wykładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy resztą orzechów i dekorujemy natką pietruszki.

S M A C Z N E G O  ! !! 

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Spaghetti bolognese

Wczoraj w poszukiwaniu czegoś na obiad hmm nic nie znalazłem :) Było kilka pomysłów, ale dziś zatęskniło mi się za spaghetti bolognese. Pierwszy raz dodawałem czerwone wino do sosu a to dzięki Kuchenne Fantazje. Znalazłem w kilku przepisach czerwone wino więc czemu by nie zrobić. Ostatnia zupa cebulowa z dodatkiem wina była przepyszna to i sos musi być dobry.





Składniki:
0,6 kg mielonego mięsa wieprzowego (szynka)
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
kawałek selera
2 puszki pomidorów
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
ser grana padano do posypania
sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia
makaron spaghetti


Przygotowanie:
1. Czosnek i cebulę drobno kroimy w plasterki.
2. Seler i marchewkę kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę.
4. Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek i chwile mieszamy.
5. Dorzucamy marchewkę i selera dokładnie mieszając przez ok 3-4 min.
6. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy aż puści wodę i się zacznie rumienić.
7. Mięso można popieprzyć i posolić.
8. Pomidory wyjmujemy z puszki i kroimy na drobniejsze kawałki.
9. Do podsmażonego mięsa dodajemy wino i zostawiamy aż odparuje z 1/3 całego wlanego wina.
10. Dodajemy pomidory.
11. Całość mieszamy i doprawiamy papryką ostrą, suszoną bazylią i oregano, oraz w razie potrzeby solimy i pieprzymy.
12. W tym momencie możemy wstawić makaron spaghetti i gotować al dente według przepisu na opakowaniu.
13. Kiedy makaron się ugotuje, a sos zgęstnieje nakładamy danie na talerz.
14. Posypujemy całość startym serem grana padano
S M A C Z N E G O ! ! ! 



piątek, 25 stycznia 2013

Omlet

Smaczny i puszysty omlet na śniadanie. Czasem np. w Egipcie to jedna z niewielu rzeczy, które można zjeść normalnie.
Danie szybkie i smaczna a za razem urozmaica nasze codzienne menu.








Składniki na 1 porcje:
3 jaja
1 plasterek szynki
1 plasterek pomidora
1/4 małej cebuli.
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Jajka wybijamy do miseczki.
2. Szynkę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do jajek.
3. Dokładnie mieszamy całość w miseczce, solimy, pieprzymy
4. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wlewamy zawartość miseczki.
5. Podsmażamy dokładnie z obu stron i podajemy.

S M A C Z N E G O  ! ! !

czwartek, 24 stycznia 2013

Francuska zupa cebulowa

"Wstaję rano i wita mnie kolejny piękny dzień", włączam TV a tam reklama -"francuska zupa cebulowa w proszku". Mija chwila i co? Na obiad francuska zupa cebulowa i to nie z żadnego proszku tylko na naturalnych składnikach.
Dawno tak mnie smak jakiejś zupy nie urzekł, szczerze - chyba jedna z lepszych jaką jadłem i robiłem.
Od A do Z zrobiona bez sztucznych dodatków, na naturalnym wywarze wołowo-wieprzowym.



Składniki:
1 kg cebuli
1,5 l bulionu wołowo-wieprzowego
250 ml białego wina wytrawnego
50 ml brandy
łyżeczka cukru
sól, pieprz, szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, kuminu.
oliwa i 2 łyżki masła do smażenia


Grzanki:
Bagietka
Masło
Ser żółty
Pietruszka nać
Czosnek świeży



Przygotowanie:
1. Całość rozpoczynamy od przygotowania bulionu.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i siekamy.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem.
4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu skarmelizowania cebuli na średnim ogniu o. 30-40 min.
5. Do garnka wlewamy białe wytrawne wino i dokładnie mieszamy zeskrobując z dna garnka przypieczoną cebulę.
6. Po ok. 3-4 min zalewamy całość 1,5 l przygotowanego bulionu.
7. Zupę przykrywamy i na wolnym ogniu niech się gotuje z 30 min, my w tym czasie zrobimy grzanki.
8. Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą imbiru, gałki muszkatołowej i kuminu.
9. Jeżeli zupa nie nabierze ciemnego koloru można 1 łyżeczkę cukru skarmelizować na patelni i dodać do całości.
10. Dokładnie mieszamy, dolewamy kieliszek brandy i po ok 2-3 min można nalewać zupę do miseczek.
11. Do zupy wkładamy przypieczone i przyrumienione grzanki i delektujemy się smakiem.

Grzanki:
1. Bagietkę kroimy na kawałki
2. Masło musi być miękkie i mieszamy je z natką pietruszki i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Kromki smarujemy przygotowanym masłem i posypujemy startym serem.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wsadzamy do niego gotowe grzanki na ok 10 min, aż ser się zarumieni.




wtorek, 22 stycznia 2013

Schabowy z pieczarkami

Nie masz pomysłu na obiad? Zwykły schabowy już ci się znudził? Zrób schab panierowany pieczarkami z plasterkiem pomidora i sera żółtego.
Proste i smaczne urozmaicenie menu.








Składniki:
Schab - ok 16-18 dkg na jedną porcję
0,4 dkg pieczarek
0,5 cebuli
0,5 pomidora
Ser żółty
sól, pieprz
mąka, bułka tarta i jajko do panierki
olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę.
4. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i całość dokładnie mieszamy.
5. Schab myjemy i rozbijamy na kształt trójkątów.
6. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Schab solimy i pieprzymy.
8. Gdy pieczarki zaczną się rumienić można zdjąć je z patelni.
9. Przygotowujemy mąkę i bułkę tartą oraz roztrzepujemy jajko do panierki.
10. Na środek rozbitego schabu nakładamy przygotowane pieczarki.
11. Teraz mięso składamy na kształt trójkąta (2 boki do środka, jeden na drugi i spodem przykrywamy, tak aby farsz nie wystawał na zewnątrz).
12. Przygotowane kotlety panierujemy - mąka, jajko, bułka.
13. Na patelni rozgrzewamy olej.
14. Na rozgrzany olej wrzucamy kotlety i smażymy dokładnie z obu stron.
15. Kiedy schab będzie przysmażony na złocisty kolor, możemy wyjąć go na blachę.

16. Kładziemy plasterek pomidora oraz plasterek sera żółtego i całość wkładamy do piekarnika na ok 5-10 minut aż ser się stopi.
17. Całość możemy podawać z ziemniakami bądź frytkami - kto co lubi.


 S M A C Z N E G O ! !  ! 






niedziela, 20 stycznia 2013

Jajecznica z cebulką i boczkiem zapiekana w bułce




Niedzielny poranek, więc nie wiem jak u Was, ale u mnie często za dziecka w niedzielę była jajecznica.
Tym razem wpadłem na pomysł przygotowania jajecznicy w troszkę inny sposób.
Mam nadzieję, że pomysł się spodoba i sami spróbujecie w domu.
Przedstawiam Wam jajecznicę z boczkiem i cebulka zapiekaną w bułce.

 Składniki:
 2 jajka
1 bułka pszenna
5-10 dkg świeżego boczku
0,5 małej cebuli
1 plasterek sera żółtego
sól, pieprz






Przygotowanie:
1. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni.
2. Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy do przysmażonego boczku.
3. Z bułki wyciągamy środek.
4. Nagrzewamy piekarnik do ok 180 stopni.
5. Do miseczki wybijamy jajka i delikatnie solimy.
6. Do boczku i cebuli dodajemy jajka i delikatnie podsmażamy jajecznicę, nie dopuszczając aby się do końca ścieła.
7. Lekko płynną jajecznicę przekładamy do wydrążonej bułki.
8. Całość przykrywamy plasterkiem sera żółtego i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
9. Po ok. 10 minutach danie mamy gotowe.


S M A C Z N E G O ! ! ! 






czwartek, 10 stycznia 2013

Kurczak w sosie pomarańczowym

Kurczak w sosie pomarańczowym - niby takie łatwe a jednak:). W Galerii Bałtyckiej w Gdańsku jest fajna chińska knajpka i tam mają wyśmienite danie chicken orange. Chciałem podobne danie zrobić. Najpierw sos spróbowałem z tego przepisu. Niestety wyszedł beznadziejny, może dałem zbyt dużo octu i pomarańczy, w każdym razie beznadzieja. Wkurzyłem się i próbowałem raz jeszcze stworzyć sos, podmieniłem zwykły ocet octem balsamicznym i... efekt znacznie lepszy. Całe szczęście łatwo się nie poddaje i za 3 razem sos wyszedł idealny. Niestety zdjęcia są z pierwszej tylko próby, ale generalnie danie wygląda podobnie. Za trzecim razem talerz udekorowałem roztopioną czekoladą i kawałkami pomarańcza, szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia.

Składniki:
Pierś z kurczaka
Mąka
1 Jajko
Skórka z 1/2 pomarańcza
Sos piri piri lub przyprawa chili
Sól
Olej
Ryż

Sos:
80 ml soku z wyciśniętego pomarańcza
120 ml wody
łyżeczka octu balsamicznego
kilka kropli zwykłego octu
łyżka ciemnego sosu sojowego
4-5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki ketchupu 

2 łyżki wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszać)

Przygotowanie:
Kurczak:
1. Pierś myjemy, kroimy w kosteczkę.
2. Wkładamy do naczynia pierś, wybijamy 1 całe jajko, delikatnie solimy i dokładnie całość mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Na talerzyk wysypujemy mąkę i panierujemy w niej kawałki kurczaka.
5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy do zarumienienia (warto w 2 partiach smażyć, aby kawałki się nie stykały).
6. Na talerzyk wykładamy ręczniki papierowe i gdy kurczak się zarumieni wyjmujemy go.

Sos:
1. W naczyniu mieszamy 120 ml wody + sok z pomarańczy + 2 łyżki ketchupu + ocet winny i zwykły + cukier + sos sojowy + szczypta soli.
2. Z patelni po kurczaku wybieramy 2 łyżki oleju i przelewamy na czystą patelnię.
3. Na rozgrzany olej wsypujemy startą skórkę z pomarańcza i dodajemy kilka kropli sosu piri piri bądź chili.
4. Gdy skórka się podsmaży wlewamy wymieszane wcześniej składniki.
5. Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając.
6. Do zagęszczenia po trochu wlewamy wymieszaną wodę z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszamy.
7. Do sosu dodajemy gotowego kurczaka.

8. Całość razem dokładnie mieszamy i możemy dodać kilka kawałków pomarańcza.
9. Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe.
10. Danie podajemy z ryżem.


S M A C Z N E G O ! ! !







środa, 9 stycznia 2013

Ziemniaki z boczkiem i cebulą i jajko sadzone

Ostatnio miałem ochotę na jajko sadzone. Przypomniało mi się przy okazji pyszne danie próbowane w austriackich górach - ziemniaki z boczkiem i cebulą. Postanowiłem sam spróbować zrobić i powiem Wam że wyszło przepysznie. Całość obiadu dopełniła maślanka.







Składniki:
Ugotowane w mundurkach ziemniaki
Boczek wędzony
Cebula
Jajka
Sól, pieprz, papryka ostra, czosnek staropolski, koperek suszony
Masło





Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Nie mogą być zbyt miękkie.
2. Boczek kroimy w kosteczkę.
3. Cebulę również kroimy w kosteczkę.
4. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w talarki.
5. Boczek smażymy na patelni, kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy cebulkę.
6. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przygotowane ziemniaki.
7. Solimy, pieprzymy, dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy.
8. Na drugiej patelni przygotowujemy jajka sadzone.
9. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić można nakładać danie na talerz.
10. Nakładamy ziemniaki, jajko sadzone, nalewamy maślanki i delektujemy się przepysznym, prostym daniem.

S M A C Z N E G O ! ! !







Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...